2015.12.12. szombat
Nyomtatás

"Szép Magyar Beszéd" verseny (9-12. évfolyam)

10-12.évfolyam
Magyar nyelv

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD versenyt, amely az eltelt öt évtized során országos mozgalommá vált.

Felhívjuk az összes középfokú oktatási intézmény igazgatóját, nevelőtestületét és diákságát az iskolai versenyek megrendezésére.

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakközépiskola és szakiskola) 9-12. évfolyamának növendékei; továbbá azon öt évfolyamos képzésben részesülők, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségi vizsgát; illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10-12. évfolyamára járó tanulói. 

A verseny kezdete:
2016. március 5.
helyszíne:
Bálint Márton Általános és Középiskola, Törökbálint
Nevezés:
Lezárva
módja:
online
A(z) 1. forduló időpontja:
2016. március 5.
helyszíne:
Bálint Márton Általános és Középiskola, Törökbálint
A(z) 2. forduló időpontja:
2016. 04. 15-16-17.
helyszíne:
Győr
Eredmények közzététele:
-
helye:
Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium
A verseny meghirdetője:
EMMI, Kazinczy-díj Alapítvány
szakmai felelőse:
Kerekes Barnabás
elérhetősége:
aár-Madas Református Gimnázium, 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3.
koordinátora:
Pogányné Thomán Angéla
elérhetősége:
338-2156, PoganyneThoman.Angela@oh.gov.hu

Versenyfelhívás

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakközépiskola és szakiskola) 9-12. évfolyamának növendékei; továbbá azon öt évfolyamos képzésben részesülők, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségi vizsgát; illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10-12. évfolyamára járó tanulói.

Pest megyei forduló:

Pest megyei középiskolák tanulói számára:

Időpont: 2016. március 5. 10.00

Helyszín: Bálint Márton Általános és Középiskola (2045 Törökbálint, Óvoda u. 6.)

Nevezési határidő: 2016. február 26.

Nevezés módja: http://www.tehetseghalo.hu/versenyek/2015-16_tanev oldalon online.

iskolánként 1-1 tanuló nevezését fogadjuk el

Az országos döntőn csak azok a versenyzők indulhatnak, akik még nem nyerték el a Kazinczy-érmet.

(A nyolc évfolyamos gimnázium 5-8. és a hat évfolyamos gimnázium 7-8. évfolyamának tanulói az általános iskolások versenyén vehetnek részt.)

A döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20-21. századi magyar esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy "Beszélni nehéz!" jellegű feladat írásbeli megoldásából áll.

Az országos verseny szabadon választott szövegének formai követelményei: egy oldalon Times New Roman betűtípussal 13-as betűnagysággal, 1,5-es sorközzel, maximum 25 sor.

Az országos döntőt két kategóriában hirdetjük meg:

a) gimnáziumi és a határon túli középiskolák tanulói,

b) szakképző iskolák (szakközép-, szakiskola) tanulói számára.

A döntőre minden megye kategóriánként (gimnáziumi tanulók - szakképző iskolák tanulói) 2-2 tanulót, a megyéken kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged városok 2-2 és Budapest 12-12 tanulóját küldheti el. A határon túli tanulók a regionális versenyeken nyerik el az indulás jogát.

Az országos döntőn az a) kategóriában 20, a b) kategóriában 15 diák nyeri el a Kazinczy-érmet és a vele járó pénzjutalmat.

Az országos döntőt megelőző versenyeket a POK-ok versenyfelelősei szervezik. A megyei és a fővárosi döntő szövegét a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg, ezért kérjük, hogy a POK-ok 2016. február 5-ig jelezzék a döntők helyszínét, idejét és a versenyző tanulók számát az alapítvány elnökhelyettesének (Baár-Madas Református Gimnázium 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3.).

A döntőbe jutott tanulók nevét, iskoláját, osztályát, felkészítő tanárának nevét a pedagógiai oktatási központok (POK) 2016. március 12-ig közöljék a Kazinczy Ferenc Gimnáziummal (9021 Győr, Eötvös tér 1., Fax: 96/316-935, Tel.: 96/526-060, www.kazinczy.gyor.hu, e-mail: nt@kazinczy.gyor.hu).

Az országos döntőt 51. alkalommal rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a KLIK Győri Tankerülete és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2016. április 15-16-17-én.

Az országos döntő bírálóbizottságát a Kazinczy-díj Alapítvány javaslata alapján a rendező gimnázium kéri fel.

Bízunk abban, hogy a fél évszázados verseny tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét, és a tanulók körében egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére