2014.10.18. szombat
Nyomtatás

"Szép Magyar Beszéd" verseny

9-13. évfolyam
Magyar nyelv és irodalom

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD versenyt, amely az eltelt évtizedek során országos mozgalommá vált.

A verseny kezdete:
2015.02.13-ig
helyszíne:
a tanuló iskolája
Nevezés:
Lezárva
módja:
online
A(z) 1. forduló időpontja:
2015.02.13-ig
helyszíne:
a tanuló iskolája
A(z) 2. forduló időpontja:
2015.03.07.
helyszíne:
Törökbálint, Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola (2045 Törökbálint, Óvoda u. 6.)
A(z) 3. forduló időpontja:
2015.04.17-19.
helyszíne:
Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium
Eredmények közzététele:
-
helye:
A verseny meghirdetője:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Győri Megyeközpontú Tankerülete, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr)
szakmai felelőse:
Bacsó Ildikó
elérhetősége:
bacso.ildiko@fppti.hu (+36-1) 338 2156/130
koordinátora:
Bacsó Ildikó
elérhetősége:
bacso.ildiko@fppti.hu (+36-1) 338 2156/130

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakközépiskola és szakiskola) 9-12. évfolyamának növendékei; továbbá azon öt évfolyamos képzésben részesülők, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségi vizsgát; illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10-12. évfolyamára járó tanulói.

Az országos döntőn csak azok a versenyzők indulhatnak, akik még nem nyerték el a Kazinczy-érmet.

(A nyolc évfolyamos gimnázium 5-8. és a hat évfolyamos gimnázium 7-8. évfolyamának tanulói az általános iskolások versenyén vehetnek részt.)

A megyei forduló és a döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20-21. századi esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy "Beszélni nehéz!" jellegű feladat írásbeli megoldásából áll.

A megyei forduló és az országos verseny szabadon választott szövegének formai követelményei: egy oldalon Times New Roman betűtípussal 13-as betűnagysággal, 1,5-es sorközzel, maximum 25 sor. Kérjük, hogy a versenyzők 3 nyomtatott példányt hozzanak magukkal a szövegből a zsűri számára.

A megyei fordulót két kategóriában hirdetjük meg:

a) gimnáziumi tanulók,

b) szakképző iskolák (szakközép-, szakiskola) tanulói számára.

Kategóriánként egy fő nevezését fogadjuk el.

A jelentkezés menete:

  1. A belépéshez szükséges névvel és jelszóval nem rendelkezők részére regisztráció a Tehetségháló weboldal Regisztráció felületen.
  2. Bejelentkezés a regisztráció során megadott belépési név és jelszó segítségével.
  3. A bejelentkezést követően válik elérhetővé a http://www.tehetseghalo.hu/versenyek felületen az egyes versenyekre történő jelentkezés online űrlapja.
  4. Az online jelentkezési űrlap mezőinek pontos kitöltése (tanulónként egy űrlap)
  5. A sikeres jelentkezést követően az adott verseny oldalán látható a versenyre jelentkezett iskolák, illetve a versenyre jelentkező tanulók neve.

A jelentkezéssel kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákat az info@tehetseghalo.hu e-mail címen kérjük jelezni.

Az országos döntőt 50. alkalommal rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Győri Megyeközpontú Tankerülete, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2015. április 17-18-19-én.

Bízunk abban, hogy a népszerű verseny tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét, és a tanulók körében egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek.