2014.10.20. hétfő
Nyomtatás

„Szép Magyar Beszéd” verseny az 5-8. osztályos tanulók számára

5-8.évfolyam
Magyar nyelv és irodalom

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2014-2015. tanévre meghirdeti a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5-8. osztályos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai osztályok azon tanulói részére

 

A verseny kezdete:
2015.01.09-ig
helyszíne:
a tanuló iskolája
Nevezés:
Lezárva
módja:
online, a területi verseny időpontjához igazodva
A(z) 1. forduló időpontja:
2015.01.09-ig
helyszíne:
a tanuló iskolája
A(z) 2. forduló időpontja:
2015.01.12-02.13.
helyszíne:
területi helyszínek (későbbi értesítés szerint)
A(z) 3. forduló időpontja:
2015.04.10-12.
helyszíne:
Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium (5310 Kisújszállás, Széchenyi út 4.)
Eredmények közzététele:
-
helye:
A verseny meghirdetője:
Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma
szakmai felelőse:
Bacsó Ildikó
elérhetősége:
bacso.ildiko@fppti.hu; 338-2156/130
koordinátora:
Bacsó Ildikó
elérhetősége:
bacso.ildiko@fppti.hu; 338-2156/130

Péchy Blanka érdemes művész, a Kazinczy-díj alapítója a Kazinczy-versenymozgalmat kiterjesztette az általános iskolás korosztályra is. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

A verseny anyaga:

A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által kijelölt – kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat. (A 7-8. osztályosoknál kívánatos az esszé-vagy tanulmányrészlet.)

A versenyzők teljesítményének értékelésekor ─ mind az iskolai, mind a további fordulókon ─ a következő szempontok figyelembevételét kérjük: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

A verseny fordulói:

A versenyt az 5-6. (11-12 éves korcsoport) és a 7-8. (13-14 éves korcsoport) osztályos tanulók számára külön-külön hirdetjük meg.

I. Iskolai forduló:

Az iskolai verseny ajánlott időpontja 2015. január 9-ig.
A kötelező szöveget az iskola magyar szakos munkaközössége jelöli ki, a szabadon választhatót a versenyző választja.

A II. fordulóba iskolánként legalább egy, de a helyi sajátosságoknak megfelelően több tanuló is bejuthat.

II. Városi, város környéki, kerületi forduló:

Pest megyében 2015. január 12. és február 13. között kell megrendezni.

A tankerületi forduló színhelyeit, időpontját, a rendező intézmények nevét, pontos címét a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet 2015. január 9-ig teszi közzé.

A II. fordulóba jutott tanulóknak a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság által kijelölt kötelező és a tanuló által szabadon választott szöveg felolvasása a feladatuk. A kötelezően felolvasandó szöveget a megyei (fővárosi) pedagógiai intézeteknek, szakszolgálatoknak sokszorosításra a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság 2015. január 16-ig, illetve január 9-ig küldi meg.

III. Regionális forduló:

A Dunától keletre eső megyék tanulói részére: 2015. április 10-12-ig Kisújszálláson (Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium 5310 Kisújszállás, Széchenyi út 4. Tel.: 06-59-520-648; fax.: 06-59-520-571; e-mail.:sorsbona@freemail.hu).

A III. (regionális) fordulóba a 7-8. (13-14 éves) korcsoport városi, város környéki, fővárosi kerületi fordulóinak győztes tanulója jut, akinek (és kísérő tanárának) nevét, továbbá iskolájuk nevét és címét a rendező kisújszállási iskolának 2015. február 20-ig fővárosi pedagógiai intézet küldi meg.

A regionális versenyekről a résztvevők a rendező iskolától részletes tájékoztatást kapnak.

A verseny értékelése:

A II. forduló győztes 5-6. osztályos tanulói (11-12 éves korcsoport) emléklapot kapnak, amelyet a helyi közoktatás és közművelődés szakembereiből álló bírálóbizottság ítél oda. Az emléklapot a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg a megyei (fővárosi) pedagógiai intézeteknek, szakszolgálatoknak, s az ő képviselőjük továbbítja azokat a versenyt rendező intézményeknek.

A III. fordulóba jutott 7-8. osztályos (13-14 éves korcsoport) tanulók a lakóterületük szerinti regionális versenyen egy kötelező és egy magukkal hozott, szabadon választott szöveg felolvasásával mérik össze tudásukat. A versenyzők itt vehetik át a városi, város környéki (kerületi) döntőkön kiérdemelt Kazinczy-jelvényüket. Közülük a regionális versenyen elért eredmények alapján régiónként 16-16 tanuló ennek arany fokozatában is részesül.

A jelentkezés menete:

  1. A belépéshez szükséges névvel és jelszóval nem rendelkezők részére regisztráció a Tehetségháló weboldal Regisztráció felületen.

  2. Bejelentkezés a regisztráció során megadott belépési név és jelszó segítségével.

  3. A bejelentkezést követően válik elérhetővé a http://www.tehetseghalo.hu/versenyek felületen az egyes versenyekre történő jelentkezés online űrlapja.

  4. Az online jelentkezési űrlap mezőinek pontos kitöltése (tanulónként egy űrlap)

  5. A sikeres jelentkezést követően az adott verseny oldalán látható a versenyre jelentkezett iskolák, illetve a versenyre jelentkező tanuló neve.

A jelentkezéssel kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákat az info@tehetseghalo.hu e-mail címen kérjük jelezni.