2014.10.20. hétfő
Nyomtatás

Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

5-8. évfolyam
Magyar nyelv és irodalom

A Magyar Nyelvtudományi Társaság helyesírási versenyt hirdet az általános iskolák és a középiskolák 5-8. évfolyamos tanulói részére.
A Pest megyei fordulót a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet szervezi.

A verseny kezdete:
2015.02.26.14.00 óra
helyszíne:
a tanuló iskolája
Nevezés:
Lezárva
módja:
online
A(z) 1. forduló időpontja:
2015.02.26.14.00 óra
helyszíne:
a tanuló iskolája
A(z) 2. forduló időpontja:
2015.04.18.10.00 óra
helyszíne:
Biatorbágyi Általános Iskola
A(z) 3. forduló időpontja:
2015.05.30.10.00 óra
helyszíne:
Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)
Eredmények közzététele:
-
helye:
A verseny meghirdetője:
Magyar Nyelvtudományi Társaság
szakmai felelőse:
Bacsó Ildikó
elérhetősége:
bacso.ildiko@fppti.hu; 338-2156/130
koordinátora:
Bacsó Ildikó
elérhetősége:
bacso.ildiko@fppti.hu; 338-2156/130

A verseny meghirdetője: Magyar Nyelvtudományi Társaság (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A)

A verseny célja: anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése, valamint a továbbtanuláshoz, az informatikai eszközök használatához, a munkavégzéshez szükséges helyesírási kompetencia mérése, fejlesztése.

A verseny kategóriái korcsoportok és iskolaszintek szerint: az általános iskolák és a középiskolák 5–8. évfolyamos tanulói vehetnek részt évfolyamonként külön kategóriában a versenyen.

A jelentkezés és a részvétel feltételei:

A versenyen azoknak az iskoláknak a tanulói vehetnek részt, amelyek 2015. január 16-ig elküldik jelentkezésüket a regionális (fővárosi kerületi és megyei) versenyszervezőknek. Minden továbbjutó tanuló csak a saját iskolájához területileg tartozó fővárosi kerületi és megyei fordulón vehet részt. A válogatóversenyeket csak a központilag megadott napon és órában, központi versenyanyaggal lehet megrendezni. A versenyanyagot a központi javítási útmutató alapján kell kijavítani.

A verseny témája, ismeretanyaga, a felkészüléshez felhasználható irodalom:

A helyesírási verseny tananyaga a Nemzeti alaptantervnek az évfolyamonként meghatározott, a verseny honlapján is olvasható követelményeire épül. Az 1. forduló anyaga a megelőző évfolyam tantervi követelményein alapul. A versenyhez való felkészüléshez ajánljuk a tantervi követelményeknek megfelelő magyar nyelvi tankönyveket, valamint A magyar helyesírás szabályai 11. kiadását (Akadémiai Kiadó). Mintafeladatokat a verseny honlapja és a versenyhez készült korábbi segédkönyvek mutatnak be.

Minden fordulóban a tanulók évfolyamonként eltérő helyesírási feladatlapot töltenek ki, és más-más tollbamondást írnak. A főszervezők a regionális versenyek szervezőinek minden évfolyam számára feladatlapot, tollbamondásszöveget, részletes javítási útmutatót és javítókulcsot küldenek.

A jelentkezés menete:

  1. A belépéshez szükséges névvel és jelszóval nem rendelkezők részére regisztráció a Tehetségháló weboldal Regisztráció felületen.

  2. Bejelentkezés a regisztráció során megadott belépési név és jelszó segítségével.

  3. A bejelentkezést követően válik elérhetővé a http://www.tehetseghalo.hu/versenyek felületen az egyes versenyekre történő jelentkezés online űrlapja.

  4. Az online jelentkezési űrlap mezőinek pontos kitöltése (tanulónként egy űrlap)

  5. A sikeres jelentkezést követően az adott verseny oldalán látható a versenyre jelentkezett iskolák, illetve a versenyre jelentkező tanuló neve.

A jelentkezéssel kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákat az info@tehetseghalo.hu e-mail címen kérjük jelezni.