2012.04.26. csütörtök
Nyomtatás

Tudásfeltöltés tudomány-vizualizációs vetélkedő

Ötvenkét tudományos kisfilm közül az 1 labda 100-at csinál lett a fődíjas a Tudásfeltöltés tudomány-vizualizációs vetélkedőn. Az egri Eszterházy Károly Gyakorlóiskola csapata remekül kampányolt filmjéért a döntőn, így megnyerte a meghirdető és támogató OTP Fáy András Alapítvány által felajánlott HD-kamerát és féléves tanulmányi ösztöndíjat.

Április 21-én a TIT Kossuth Klubban, az élő döntőben az a 10 középiskolás csapat versengett, amely a világhálóra feltöltött filmek közül a legtöbb kedvelést gyűjtötte be az összese leadott több mint 16 500 szavazatból. A filmek elsősorban műszaki és természettudományos területet öleltek fel: fizikai, kémiai jelenségeket, műszaki törvényszerűségeket mutattak be.

A látványos helyszíni vetélkedésen a csapatok diákok feladata az volt, hogy kampányoljanak saját filmjükért, bevetve audio-vizuális eszközöket, valamint személyes meggyőző erejüket. A nyertes egriek mögött második helyezést ért el a Kémia a múltból című filmjével a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata, a harmadik helyet pedig a debreceni Dienes László Gimnázium diákjai nyerték az Édes élettel. Ők ugyancsak az OTP Fáy András Alapítvány díjait kapták: fejenként havi 10 000 forintos tanulmányi ösztöndíjat fél évre, illetve fejenként 5000 forintos könyvjutalmat.

Számos különdíjat is kiosztott a szakmai zsűri, köztük olyan csapatoknak, amelyek ugyan nem jutottak be a döntőbe, de remek filmet készítettek. Az ELTE különdíjaként, egy budapesti Tudás – média hétvégére a döntős Egri leánykák és az Édes élet készítőin kívül a Szörpautomata, a Trexfort Varázslóiskola, a Búvár-nász a palackban, az AAA Tudomány és a Fizika Bob Regivel c. filmeket forgató diákok kaptak meghívást.

Szintén különdíjasok lettek a Budai Középiskola diákjai, Élet és Tudomány előfizetést kapott hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskola (Kihívás elfogadva!) és a tatabányai Árpád Gimnázium (Gázkisülés és színkép) csapata, a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szintén a Kémia a múltból készítőinek ajánlott fel ingyenes belépőket.

Dr. Fábri György, a zsűri elnöke elmondta, hogy a Tudásfeltöltés vetélkedőt kísérő nagy érdeklődés is indokolja erőfeszítéseiket a vetélkedő folytatására, sőt kiterjesztésére. A program már 2010. óta folyik, eddig két vetélkedőre került sor. Előzmény a Show Your Science projekt, amely a Tudástársadalom Alapítvány tudomány-vizualizációs tevékenységének keretében jött létre. A folytatásban egy olyan televíziós vetélkedőt szeretnének meghirdetni, amely remélhetőleg még több a természettudományok iránt érdeklődő középiskolást ösztönöz majd kísérletezésre, filmezésre, vetélkedésre.

A zsűri tagjai voltak:

  • Dr, habil Fábri György, PhD Tudománykommunikációs kutató és innovátor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem közkapcsolati és kommunikációs ügyek rektorhelyettese; a Pedagógiai és Pszichológiai Kar habil. egyetemi docense

  • Kőrösi András vezető operatőr

  • Mészáros Péter a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szakmai és módszertani vezetője

  • Zsiros László Róbert  a budapesti Csodák Palotája demonstrátora és előadója

Forrás: tudasfeltoltes.hu