2015.06.08. hétfő
Nyomtatás

Lezárultak a vizuális kultúra versenyek

A Ludwig Múzeum Kék termében ünnepélyes díjátadóval zártuk a tanévet

A több mint félévszázados hagyománnyal rendelkező Komplex Rajzverseny, Műelemző verseny, valamint a „Digitális képalkotó verseny” díjainak átadásával fejeződtek be hagyományos művészeti versenyek.

Az idei tanévben is magas színvonalú alkotásokat teremtő képzőművészeti versenyek díjazottjai ünnepélyes keretek között vehették át elismeréseiket a Ludwig Múzeumban.

A díjátadón fellépett a Pestszentlőrinci Dohnányi Ernő Zeneiskola kiváló gitártanárai által alkotott duó - Draskóczy Zoltán, Visky Dénes - akik klasszikus, és filmzenei feldolgozásokkal kápráztatták el a megjelenteket. Köszönjük Bán Réka igazgatónőnek, hogy sokadszorra segítette találkozóink művészi élményekben gazdag színvonalú megrendezését. Külön érdekesség, hogy az aktuális Zsigmond Vilmos kiállításhoz köthetően, egyik legsikeresebb filmje zenei anyagának feldolgozását is hallhatták a jelenlévők. (A Szarvasvadász című Oscar-díjas mű.)

A díjkiosztót kerekasztal-beszélgetéssel színesítették a szervezők. Hemrik László, a múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője kérdéseire Dékányné Varga Krisztina a Szigetszentmilósi Batthyányi Kázmér Gimnázium tanára, Lévai Jenő Munkácsy díjas grafikus, a zsűri elnöke, Rimányi Eszter 8. évfolyamos tanuló, a Gondolattúra a Ludwigban verseny győztese, és Varga Ferenc válaszoltak. A beszélgetésből egyértelműen érezhető volt a művészeti versenyek fontossága, a hagyományok és értékorientáltság megtartására való igény, valamint, ahogy azt a diák résztvevő kiváló hozzászólásaiban lehetett érezni, a pályaorientáció lehetősége, az együttlét öröme.

Köszönet Hemrik Lászlónak a kiváló ötletért, Dabi-Farkas Ritának, Salgó Viktóriának, a múzeum munkatársainak a díjkiosztó megszervezésében, lebonyolításában nyújtott segítségükért.

Ebben az évben is számos tanári díjat adhattunk át a múzeum támogatásával, így Dékányné Varga Krisztina a Szigetszentmilósi Batthyányi Kázmér Gimnázium tanára a műelemző és rajzversenyen tanulói által elért eredményekért, Benkő Csilla (Hunyadi M. Általános Iskola, Baár-Madas Református Gimnázium), aki több iskolában is tanítva éveken keresztül sikeresen készíti fel tanítványait, Kovács Kitti, aki sikeresen vette át és működteti tovább Dreher János festőművész, tanár úrtól a Rákóczi Gimnázium országos hírű műhelyét, Balázs Barbara, a Szily Kálmán SzKI Tolnai utcai Nyomdaipari Szakának oktatója, kinek diákjai idén minden díjat elnyertek a digitális versenyen, és Molnár Mária Virág, aki több mint egy évtizeden keresztül díjnyertes diákot készített fel a Modell Divatiskolából, hosszú éveken keresztül szaktanácsadói szerepkörben pótolhatatlan munkát végzett a szakközépiskolák művészeti nevelésének területén, ők azok  a kiemelkedő munkát végző pedagógusok, akiket kiemelt a zsűri, és idén díjazásban részesültek.

Anghelyi Judit a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára a műelemző versenyekre való eredményes felkészítéséért mind a Fazekas Gimnázium, mind intézetünk elismerését is kiérdemelte.

Magyar József szaktanácsadó művészeti tevékenységéért, szaktanácsadói munkájáért, magas színvonalú zsűrizéseiért, valamint több évtizedes munkájáért érdemel elismerést.

Magyar József fényképei az ünnepélyes díjátadóról. >>

Köszönjük a Ludwig Múzeum munkatársainak önzetlen segítségét, gratulálunk a felkészítő tanároknak, diákoknak.

Varga Ferenc