2012.04.17. kedd
Nyomtatás

TudásPresszó - Science Cafe

A TudásPresszó a Science Cafe nemzetközi mozgalom mintájára jött létre 2009-ben, a tudomány és társadalom közti párbeszéd és a számottevő tudósok személyes bemutatását tűzte ki célul.

2012 tavaszán induló frissítésének lényege, hogy a tudomány és felsőoktatás ügyeiről aktuális tartalmakat és markáns, érdekes személyiségeket mutasson be.

Az internetes felületet használva olyan önálló médiatermékként építik fel, amely egyes részeiben alkalmas alternatív terjesztésekre (mobiltelefon, nyilvános displayek), valamint megjelenési lehetőséget kínál a tudományos projektek disszeminációjához.

Kiemelt jellemzője a vizuális eszközök és a tudomány-vizualizáció használata. Azzal is követi a talkshow műsorok mintáját, hogy egy személyiség köré épül (Fábri György), akinek szakmai hátterét, kapcsolatrendszerét és stílusát konvertálja médiakörnyezetbe. Tudománykommunikációs műfaji előzménye a Mindentudás Egyeteme, a Tudósshow, a TudásPresszó, az egyetemipolgar.hu, televíziós műfaji mintája a www.colbertreport.com. A tartalmi sajátosságok miatt a műsor képes alkalmankénti angol nyelvű megjelenésre is.

Az elmúlt két és fél év több mint harminc beszélgetéséről televíziós felvétel készült, amelyek tudaspresszo.hu oldalon megtekinthetők.

A TudásPresszó programja a Tudományfesztiválon:

április 21. 14.00-15.00 - Demetrovics Zsolt, pszichológus, addiktológus
április 21. 15.00-16.00 - Kocziszky György, közgazdász
április 21. 16.00-17.00 - Aszódi Attila, energetikus, mérnök
április 22. 10.00-11.00 - Erdei Anna, immunológus
április 22. 11.00-12.00 - Lőrincz András, informatikus
április 22. 14.00-15.00 - Nyiri Kristóf, filozófus
április 22. 15.00-16.00 - Kiss Ádám, atomfizikus
április 22. 16.00-17.00 - ifj. Kistelegdi István, építész

Helyszín: Nemzeti Múzeum, földszint, Pollack csarnok (belépés a Múzeumkert felől)

A TudásPresszó házigazdája Dr. habil Fábri György, az ELTE rektorhelyettese, a magyar tudománykommunikáció vezető kutatója és innovátora.

A vendégek és a tervezett témák

Demetrovics Zsolt - pszichológus, addiktológus, intézetigazgató egyetemi tanár ELTE PPK
Fenntartható-e a függőségekkel terhelt életmód?
Az alkohol, a cigaretta, a drog csak a legismertebbek, de ezeken kívül számtalan anyag vagy tevékenység okozhat függőséget. A modern kor megváltozott társadalmi viszonyainak sajnos természetes velejárója ennek gyakoribbá válása. Mik az azok a személyiségjegyek, amelyek befolyásolják a függőségek kialakulását? Hol a határ a szenvedély és a betegség között?

Kocziszky György - közgazdász, dékán, Miskolci Egyetem jogi Kar
Fenntarthatóság, regionális egyenlőtlenségek, pénzügypolitika
Az országban folyamatosan nőnek a regionális különbségek. A regionális gazdaságtannal foglalkozó Kocziszky György professzorral, a Miskolci Egyetem dékánjával ennek okairól, a lemaradt régiók felzárkózásának Európai Uniós programjairól valamint a fenntartható pénzügypolitika esélyeiről beszélgetünk.

Aszódi Attila – energetikus, mérnök, egyetemi tanár, igazgató BME Nukleáris
Atomenergia – hogyan módosítja a fenntarthatóságot az objektív kockázat, a szubjektív félelem
A fukusimai baleset után erőteljesebben teszik fel sokan a kérdést, létezik-e biztonságos atomenergia? Milyen szerep vár az atomerőművekre a jövő energiaellátásában? Hogyan tudják a mérnökök az objektív kockázatokat a laikusokkal és a döntéshozókkal megismertetni? Megtalálhatják-e a közös hangot a környezetvédők és az atomenergia kutatói, fejlesztő-mérnökei?

Erdei Anna - immunológus, akadémikus, ELTE TTK
Láthatatlan hadsereg – az immunrendszer kutatása
Immunrendszerünket gyakran hasonlítják várhoz, melyet kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák) támadnak meg, egy ilyen támadás esetén elsőként a veleszületett immunrendszer elemei szállnak harcba. Erdei Anna kutatásai témája a veleszületett immunrendszer működése és ennek együttműködése a szerzett immunitással.

Lőrincz András - informatikus, tudományos főmunkatárs ELTE IK
Mi tudnak az intelligens informatikai rendszerek?
A humán-humán kapcsolatot mintázó humán-számítógép kapcsolat immár nem a tudományos fantasztikum része. Az intelligens számítógépes játékokban a játékos gépi partnere a szórakoztatáson túl a gyermekek fejlődését is szolgálhatja. Lőrincz András, az ELTE Informatikai Karának oktatója pszichológusokkal együttműködve foglalkozik az arckifejezés felismerésére és a tekintet monitorozására szolgáló szoftverek kidolgozásával, amelyeket a gépi intelligencia sem nélkülözhet a közös tevékenység során.

Nyiri Kristóf - filozófus, akadémikus BME
Mitől érdekes ma egy konzervatív időfilozófia?
Az ezredfordulótól közel egy évtizedig a mobiltelefon filozófiájával foglalkozó Nyiri Kristóf az elmúlt években arra a kérdésre kereste a választ, hogy szavakkal vagy képekkel gondolkodunk. Most megjelenő könyve azt vizsgálja, hogy az idő milyen szerepet játszik gondolkodásunkban, életünkben. Ennek kapcsán a hagyományok, az értékek és az életstratégiák fennarthatóságáról is beszélgetünk.

Kiss Ádám - atomfizikus, egyetemi tanár ELTE TTK
Az atomok a modern kor szemével
Az atomok felépítése és viselkedése, a radioaktivitás, a különböző sugárzások detektálása már régóta foglalkoztatja a vegyészeket és a fizikusokat egyaránt. Hol tart ma az atommag-kutatás? Hogyan tudunk az atommagokkal energiát termelni, ehhez milyen reaktorokat használunk?

ifj. Kistelegdi István - építész, DLA, habil, PTE
Élő építészet, fenntartható épületek
Mennyiben mérnöki tudomány, mennyiben művészet az építészet? Mit értünk az épületek teljesítőképességén? Tud-e egy ház reagálni a környezeti körülmények változásaira? Mikorra terjedhetnek el hazánkban az ökoházak?