2020.05.18. hétfő
Nyomtatás

A bennünk továbbrezgő dallamok…

A „Tiszán innen, Dunán túl” népdaléneklési minősítő verseny döntője ebben az évben a járvány miatt elmaradt.

„Tehetséggondozás, tehetségnevelés, a gyermekek zenei érdeklődésének felkeltése a magyar népi kultúra, néphagyományok megismertetésével, a népdaléneklés elterjesztése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, az önálló és csoportos előadásmód fejlesztése…”. Ez olvasható a „Tiszán innen, Dunán túl” népdaléneklési minősítő versenyt meghirdető szövegben, mely verseny azonban nemcsak az ott fellépőket minősíti. Természetesen elsősorban a gyermekek mérettetnek meg, akik csodálatos „torokkal”, elbűvölő, istenadta tehetséggel születnek, ám megmérettetik mindenki ezen a programon: a tehetségeket felkutató, felismerő, felkészítő kiváló pedagógusok, a támogató szülők, a zsűriként résztvevő magyar népzenei élet kiemelkedő művészei, és a háttérben munkálkodó összes szervező.

Ezen a versenyen a tanulók csak hangszeres kíséret nélküli népdalcsokorral szerepelhetnek. A tudatos választás során a minősítő versenyen azonos tájegységről válogatott dalokból vagy azonos gyűjtőtől származó dalokból, vagy saját tájegység dalaiból, esetleg egy témakörhöz tartozó népdalcsokorból válogathatják össze műsorukat a fellépők. Három korcsoport, az 5-6. évfolyam, a 7-8. évfolyam, illetve a középiskolai korosztály, és három kategória szerepel minden évben: szólóének, kisegyüttes, énekegyüttes. A kisegyüttes háromtagú lehet, az énekegyüttes öt-nyolc fő. A tiszteletre méltó zsűri nem első, második, harmadik helyezettet, hanem arany, ezüst, bronz és kiemelt arany minősítéseket is ítél.

Ebben az évben is elindult ez a nagy ívű verseny. A fővárosi és a megyei fordulók magas színvonalon még lezajlottak, de a program csúcsa, mondhatnánk koronája, az idén a koronavírus martaléka lett.

Nem tudjuk megrendezni az országos döntőt, amelynek az elmúlt években az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola adott otthont, kiváló feltételeket biztosítva a versenyhez. Idesereglett volna idén májusban is az egész országból a csodaszép hangú ifjúság, hogy a közönséget ismét elbűvölve a magyar népi kultúrát, hagyományainkat bemutassa. Már a második fordulón a gyönyörű népviseletbe ölöltözött gyerekek együtt izgultak, szerettek volna továbbjutni…

A versenyt természetesen ismét megrendezzük jövőre! Abban bízunk, hogy a lelkesedés nem tört meg, jönnek majd a fiatalok. Támogatóik és felkészítőik is szeretik ezt a versenyt, és reméljük, annak ellenére készülnek majd, hogy az idén az élet meghiúsította a döntő fordulóját. A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ munkatársai, a résztvevő szaktanácsadó munkatársak, a megrendezést biztosító intézmények és munkatársai mind várják az élményt, az új lehetőséget.

Kerepesi Andrea, a Budapesti POK munkatársa

 

Kapcsolódó anyagok

Tiszán innen Dunán túl ORSZÁGOS NÉPDALÉNEKLÉSI MINŐSÍTŐ VERSENY fővárosi és megyei fordulók eredményei (169KB)

cikk"Tiszán innen, Dunán túl" országos népdaléneklési minősítő verseny - versenykiírás