2019.05.25. szombat
Nyomtatás

„Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési minősítő verseny - DÖNTŐ

Az Oktatási Hivatal Budapesti Pedagógiai Oktatási Központja 2019. május 18-án rendezte meg a „Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési minősítő verseny döntőjét az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában.

A döntőn a fővárosi és megyei fordulókon kiemelt arany minősítést kapott versenyzők vettek részt, így közel 500 versenyző jelent meg a rendezvényen az ország minden tájáról, gyönyörű népviseletbe öltözve.

Az esemény megnyitója a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola kisiskolás együttesének táncos fellépésével kezdődött.

Nagyné Rápli Györgyi, az Oktatási Hivatal Budapesti Pedagógiai Oktatási Központjának vezető szaktanácsadója, a verseny szakmai felelőse üdvözölte a vendégeket és tájékoztatást adott a fellépések helyszínéről, tudnivalókról, majd Sárközi Márta, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója és Maitz Ferenc, az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója köszöntötte a versenyzőket és kisérőiket.

A verseny védnökei voltak T. Mészáros András Érd Megyei Jogú Város polgármesetere, Sárközi Márta, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója, valamint Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes. A másfél évtizedes múltra visszatekintő találkozót Sebestyén Márta nyitotta meg, kifejezve örömét, hogy még a XXI. században is találkozik csillogó szemmel népdalokat éneklő gyerekekkel, csapatokkal.

Az ünnepélyes megnyitó végén a több száz fiatal népdalénekes zengő hangja töltötte be a tornacsarnokot a verseny névadó dala, a „Tiszán innen, Dunán túl” kezdetű népdal eléneklésekor, megható és felemelő élményt nyújtva a résztvevők számára is.

A verseny párhuzamosan négy helyszínen zajlott, a rangos szakmai zsűri három műfaji kategóriában (szóló, kisegyüttes, énekegyüttes) hallgatta és értékelte a produkciókat.

  1. fellépőhelyen: Bodza Klára (elnök), Maczkó Mária, Papp Ágnes
  2. fellépőhelyen: Eredics Gábor (elnök), Dr. Fehér Anikó, Héjja Bella Emerencia
  3. fellépőhelyen: Sebestyén Márta (elnök), Sebestyénné Farkas Ilona, Németh István, Gubinecz Ákos
  4. fellépőhelyen: Vakler Anna (elnök), Szabóné Dr. Juhász Katalin, Szabó Ágnes

A zsűri 143 produkciót minősített, az alábbi eredmények születtek:

Kategória

Kiemelt
arany

Arany

Ezüst

Bronz

Összesen

Szóló

8

22

28

6

64

Kisegyüttes

3

10

12

8

33

Énekegyüttes

10

16

15

5

46

Összesen

21

48

55

19

143

A nap folyamán az iskolában, a tantermekben, az udvaron, a zöldellő fák alatt, szinte minden kis szegletben csodálatos népviseletbe öltözött fiatal lányok és fiúk daloltak, készülve a fellépésre.

A bemutatók után, míg a zsűri meghozta döntését, a fiatalok és kísérőik különböző programokon vehettek részt, Kodály Zoltán életéről szóló filmet és vásárokat idéző zsonglőrködést tekinthettek meg, vagy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium tanulói által rendezett táncházban szórakozhattak.

A zsűri a fellépési helyszíneken értékelte az előadásokat, átadta a versenyzőknek a megítélt minősítő okleveleket és a verseny támogatóinak ajándékait.

A verseny támogatói voltak:

  • Kodály Társaság

  • Hagyományok Háza

  • MTA BTK Zenetudományi Intézet

  • Eszterházy Tehetségpont

  • Móra Könyvkiadó

  • Czidráné Bodza Klára

Az országos verseny szervezését és lebonyolítását a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ 5 fős Versenyszervező csoportja végezte, munkájukat 16 szaktanácsadó segítette.

A 2019. évi „Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési minősítő verseny döntője örömteli, nagyszabású ünnepi esemény volt, gratulálunk a versenyzőknek, felkészítő tanáraiknak és szüleiknek a színvonalas produkciókhoz, és köszönjük a verseny minden támogatójának, szervezőjének és segítőjének a lebonyolításban nyújtott közreműködését.

 

Kapcsolódó anyagok

"Tiszán innen, Dunán túl"... - döntő eredménye (578KB)

"Tiszán innen, Dunán túl" 2019. - Képek a döntőről - 1

"Tiszán innen, Dunán túl" 2019. - Képek a döntőről 2