2017.06.01. csütörtök
Nyomtatás

„Tiszán innen, Dunán túl…” - az országos népdaléneklési minősítő verseny 2017. évi döntője

A Kodály-emlékév tiszteletére rendezte meg a „Tiszán innen, Dunán túl…” országos népdaléneklési minősítő verseny döntőjét 2017. május 20-án, szombaton az Oktatási Hivatal Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ és a Liszt Ferenc Általános Iskola. A rendezvény védnöke Kodály Zoltánné volt. 

A nagyszabású programnak a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti iskola adott méltó helyszínt. A versenyen a magyar tájak legszebb népdalai csendültek fel. A népművészet iránt elkötelezett 350 fiatal énekes , az ország 16 megyéjét képviselve adta elő produkcióját.

A fellépéseket neves zsűri minősítette:

Bodza Klára Eötvös József életmű-díjas és Magyar Érdemkereszttel kitüntetett népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott énektanára, a Magyar népi énekiskola tankönyvsorozatának szerzője.

Demeter Erika erdélyi származású népdalénekes, előadóművész, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, a budapesti  Honvéd Táncszínház énekes-táncosa volt, jelenleg a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum  munkatársa. 

Dr. Fehér Anikó népzenekutató, karnagy, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Eredics Gábor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének Kossuth-díjjal elismert művésztanára.

Dr. Lovász Irén eMeRTon-, Bartók Béla-díjjal, Magyar Művészetért díjjal kitüntetett népdalénekes, előadóművész, tudományos kutató, a néprajztudomány kandidátusa, a Károli Gáspár Református Egyetem docense.

Maczkó Mária eMeRTon-díjas, Magyar Örökség- és Príma-díjas népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének tanszékének tanára.

Németh István népzenegyűjtő, Magyar Tudományos Akadémia BTK Zenetudományi Intézetének nyugalmazott munkatársa

Sebestyén Józsefné zenepedagógus, Kodály Zoltán egykori tanítványa, a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola alapító tanára. Munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét, a KÓTA életműdíját. Zugló díszpolgára, az „Új Európa”-díj tulajdonosa. 2015-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje díjjal tüntették ki.

Vakler Anna a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének Artisjus-díjas művésztanára, a Népi ének szakirány vezetője, a Magyar népi énekiskola tankönyvsorozatának társszerzője.

A minősítő versenyen két korcsoportban, szóló, kisegyüttes és énekegyüttes kategóriában értékelték az előadásokat, melynek keretében 22 kiemelt arany, 36 arany, 34 ezüst, és 21 bronz minősítés született.A rendezvény színvonalas műsorában ifj. Szerényi Béla tekerőlantos, Újj Zsombor és zenekara, valamint a Zeneakadémia Bartók Béla Konzervatóriumának népzenész tanárai és diákjai léptek fel.