2011.06.20. hétfő
Nyomtatás

Konferencia a tehetségesekért, a tehetségfejlesztésért

2010. 08. 25.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet a TÁMOP 3.4.4./B-08/2/KMR-2009-0030 pályázati projekt keretében 2010. augusztus 25-én hálózatépítő konferenciát szervezett, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a tehetségfejlesztés fontosságára.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kiírt 3.4.4/B/08/2-KMR pályázaton sikeresen pályázott a Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Érték-tehetség-siker projektcímmel. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a tehetséggondozás és -fejlesztés már létező, jól bevált gyakorlatának kiszélesítéséhez, együttműködésen alapuló hálózat működtetésével, multiplikátori program kidolgozásával, rendezvényszervezéssel és ezek népszerűsítésével.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 2010. augusztus 25-én „Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Érték-tehetség-siker”címmel hálózatépítő konferenciát szervezett a tehetségesekért, a tehetségfejlesztésért. Az országos konferencián 106-an voltak jelen.

A konferencia két egységből állt, a délelőtt folyamán plenáris ülés formájában előadások hangzottak el, délután pedig kerekasztal-beszélgetésre került sor.

A rendezvényt Sárik Zoltán, az MFPI igazgatója nyitotta meg, köszöntőjében elmondta, hogy az MFPI az elmúlt tanévben milyen módon támogatta a tehetséggondozást, hány fővárosi vetélkedőre került sor az intézet szervezésében.

A plenáris ülés levezető elnöke Dr. Petőcz Éva, a Mérei Ferenc Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet felsőoktatási referense, a TÁMOP 3.4.4./B-08/2/KMR-2009-0030 projekt vezetője volt. Az első előadást Dr. Gyarmathy Éva,az MTA Pszichológiai Kutató Intézet tudományos főmunkatársa, az ELTE egyetemi tanára tartotta, A tehetségek gondozása, kiválasztása- fókuszban a szociokulturális hátrányos helyzetű tanulók címmel, a tehetségesek gondolkodásáról, viselkedéséről, a szociokulturálisan hátrányos helyzetű tehetséges tanulók alulteljesítéseinek okairól.  Ezt követette Kovácsné dr. Nagy Emesének, aHejőkeresztúri Általános Iskola igazgatónőjének előadása „ A hejőkeresztúri csodasuli”címmel, amely a Komplex instrukciós programról, és e program sikeres megvalósításáról, egy követendő, jó gyakorlatról számolt be.

A két hosszabb, egyórás előadás után két rövidebb előadás következett. Ferku Imre tehetségfejlesztési szakértő Nyíregyházáról érkezett, előadásában a tehetséggondozásról, a kiválasztásról, tanácsadásról szólt, különös tekintettel a szaktanácsadók szerepére. Majd a délelőtti, plenáris ülésszak zárásaként Bondzsér Zita versenykoordinátor ismertette az MFPI TÁMOP 3.4.4. /B/08/2-KMR-2009-0030. számú projekt tehetségsegítő hálózatépítő programját, kitért arra is, milyen tehetséggondozási programok működnek a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézetben.

A szendvicsebédet követően szekcióülésre került sor.

A kerekasztal-beszélgetés témája TÁMOP 3.4.4. B pályázat nyerteseinek tehetségsegítő hálózatépítő munkája és a 2010/2011.évi Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, koordinálása volt. A moderátor Dr. Petőcz Éva, a TÁMOP 3.4.4. B. projekt vezetője és Bondzsér Zita, a TÁMOP 3.4.4. B. projekt szakmai felelőse volt.

A szekció munkája során kirajzolódott a tehetségazonosítással, tehetségfejlesztéssel, tehetséggondozással foglalkozó szakmai műhelyek együttműködési lehetősége, mely alapot adhat egy jól működő hálózathoz. A tehetséggondozás, tehetségfejlesztés iránt elkötelezett kollégák megosztották egymással tapasztalataikat. A tudásmegosztást segítő, jó gyakorlatokat megjelenítő kiadvány előkészítő megbeszélésére is sor került.

Köszönjük, hogy sokan megtisztelték részvételükkel konferenciánkat, további rendezvényeinken is számítunk Önökre!

 

 

 

"A projekt az Európai Unió támogatásával, az
Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

Kapcsolódó anyagok

cikkPont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED

Konferencia a tehetségesekért