2012.02.16. csütörtök
Nyomtatás

XIII. Országos Technikaverseny

A Technikatanárok Országos Egyesülete és a Székesfehérvári Tolnai Utcai Általános Iskola XIII. Országos Technikaversenyt szervez 7. és 8. osztályának megfelelő életkorú tanulók számára. A verseny témája: Automaták a környezetünkben. A tanulók a versenyre való készülés folyamán megfigyelik  és tanulmányozzák a környezetükben található automata eszközöket, berendezéseket.

A verseny meghirdetője: a Technikatanárok Országos Egyesülete és Székesfehérvári Tolnai Utcai Általános Iskola (Székesfehérvár, Tolnai u. 41.).

A verseny célja a versenyben résztvevő tanulók technikai ismereteinek bővítése, szélesítése. A versenyfeladatok a tantervi anyagra és a megadott témára vonatkoznak.

A verseny résztvevői:
A 19 megye egy-egy csapata, a főváros 2 csapata, valamint a rendező és a megelőző tanév győztes csapatának iskolája, összesen 23 csapat.
A csapatok: 3 fő, az általános iskola 7. és 8. osztályának megfelelő életkorú tanulók.

Nevezési díj csapatonként 10 000 Ft.

A verseny fordulói:
Iskolai forduló:
2012. január 31-ig javasolt lebonyolítani. A győztes csapat nevezése a megyei fordulóra 2012. február 5-ig, illetve a Megyei Pedagógiai Intézetek kiírása alapján.
Megyei forduló: 2012. március 25-ig a megyei fordulót a fővárosi és megyei pedagógiai intézetek a technika szaktanácsadó irányításával bonyolítják le. A győztes csapat nevezése az országos fordulóra 2012. március 31-ig.
Országos döntő: 2012. május hónapban. Helye: Székesfehérvár

Kapcsolattartó: Kovács Róbert tanár, Székesfehérvár, Tolnai u. 41.

A verseny tematikája/témakörök:

  • Robotok generációi
  • Számítógép története
  • Számítógépes folyamatirányítás, vezérlés, szabályozás
  • Hírközlési és informatikai szolgáltatások
  • Gyártósorok, rugalmas gyártórendszer, NC-CNC gépek
  • Kommunikációs rendszerek

Az országos döntő előzetes feladata: Tervezd meg a jövő univerzális robotját, és készíts hozzá reklámot. A reklám lehet film, hanganyag, plakát, jelenet. Kb. 3 percben mutassa be a „terméket”.

Ajánlott irodalom, felkészülési segédletek:
Mosoni Árpád: Technika és életvitel c. tankönyvcsalád, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 2004.
Gyenes Attila, Dr. Schiller István, Szalainé Sinkovics Ágnes, Szende Tamásné: Technika 2000 c. tankönyvcsalád, Műszaki Könyvkiadó, Bp.,

A további információk az egyesületi honlapon lesznek elérhető: www.technikatanar.hu, illetve az Egyesület titkárától kérhető: Ráczné Váradi Éva racevi@freemail.hu Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.
T.: 47/362 247, 20/419 9085.

A szervező elérhetősége: Kovács Róbert e-mailcím: koro111@freemail.hu Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.