2013.05.13. hétfő
Nyomtatás

Talentum-díjat alapított az oktatási államtitkárság

„A tehetség kötelez – Minket, hogy támogassuk!”

Talentum-díjat alapított az  Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága és háttérintézménye, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) - jelentette be Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten. A díj megalapításával az alapítók a tehetségügy fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

A Talentum-díj odaítélésében öt fő dönt: Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke; Dr. Kaposi József főigazgató (OFI); Trokán Nóra színművész; Benedek Tibor a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere.

A díj egy egyedi készítésű képzőművészeti alkotás, amelyet minden évben három – tudományos, sport és művészeti – kategóriában osztanak ki. 
Hoffmann Rózsa államtitkár elmondta, hogy a nemzeti tehetségprogram a külhoni magyarságra is kiterjed, s ennek keretében támogatják, hogy a fiatalok tehetséggondozó táborokba mehessenek és versenyfelkészítéseken vehessenek részt. Mint mondta: "Mindenkinek szívügye, hogy a fiatal tehetségek ne kallódjanak el".
Kaposi József, az OFI főigazgatója arról beszélt, a tanulmányi versenyek biztosítják a tehetség-utánpótlást, a nemzeti tehetség program pedig megteremti a lehetőséget, hogy lehessen pályázni különböző versenyek megrendezésére. Tavaly 1,2 milliárd forintot tudtak erre szánni, idén ez az összeg mintegy 1,4 milliárd lesz - jegyezte meg.
Közölte, a Talentum-díjat elnyerőket az OFI tehetséges diákokat tartalmazó bázisából választja majd ki az öttagú testület, s a három kategóriában (művészet, sport éstudomány területén azok kapják majd, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményt érnek el. Emlékeztetett arra is, hogy az európai tehetségnapot magyar kezdeményezésre fogadták el.
Trokán Nóra elmondta, hogy Földesi Margit színészstúdiójának köszönhette pályaválasztását, s amikor felvették a Színművészeti Egyetemre, tanáraik nagy odafigyeléssel foglalkoztak az évfolyamuk 12 hallgatójával, valamint szülei is mellette álltak.
Benedek Tibor azt hangsúlyozta, hogy a tehetség mellé elengedhetetlen a kitartás és a szorgalom. Utalt a 2000-ben Sydneyben szerzett olimpiai gyűzelmükre, ami után az 1500-as igazolt versenyzői létszám hirtelen 8000-re nőtt Magyarországon, amiből látszik, hogy az ifjúságnak szüksége van példaképekre.
Horváth Gyula azt mondta: kutatásaik hallgatói kezdeményezésre indultak, az egyetem pedig biztosította ehhez a szakmai hátteret. Az eredményeken felbuzdulva már a Masat-2 építését kezdik előkészíteni - tette hozzá.

***

A díj alapításával kapcsolatban az EMMI közleményt  jelentetett meg, melyben olvasható, hogy a tehetségek támogatása nem csupán állami ügy, hanem társadalmi felelősség. Éppen ezért az idei adóbevallás kitöltésekor is lehetőség van az adó 1 %-ának felajánlására a Nemzeti Tehetség Program javára a 1823-as technikai számon.
Az eddigi eredmények magukért beszélnek: a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) 16 szekcióban 4628 pályamunkát mutattak be, ebből 519 első helyezést, 612 második helyezést és 466 harmadik helyezést osztottak ki a tagozati zsűrik. A rendezvénysorozat hivatalos zárására 2013. november 18-án, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében kerül sor a Pro Scientia Aranyérmek átadásával együtt.
A tehetségsegítő programokban 2012-ben 334 487 tanuló 12 475 közreműködő szakemberrel együtt vett részt, ami azt jelenti, hogy a magyar oktatási rendszerben tanuló minden ötödik diákot a Nemzeti Tehetség Program támogatott. Idén 30 kategóriában összesen mintegy 1400 pályázat érkezett. Ezeket az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő formailag ellenőrizte, az OFI pedig elvégezte a szakmai értékelést. Ennek eredményeként valamivel több, mint 700 pályázó szervezet kapott támogatást, amelyből megvalósíthatják tehetséggondozó programjaikat.

Forrás: EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság

Kapcsolódó anyagok

„A tehetség kötelez – Minket, hogy támogassuk!” - videó