2012.03.06. kedd
Nyomtatás

Eötvös József Országos Középiskolai Szónokverseny

A diákok szóbeli kommunikációs képességének, retorikai tudatosságának a fejlesztése, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és anyanyelvszeretet erősítése céljából az Eötvös Loránd Tudományegyetem a középiskolák (szakiskolák, szakközépiskolák, gimnáziumok) 9–11. évfolyamos tanulói számára szónokversenyt hirdet.

A verseny alkalmat ad a diákoknak arra, hogy gyakorolják a beszédhelyzetnek megfelelő, kulturált nyelvi viselkedést, az önálló ítéletalkotást, saját véleményük érvelő kifejtését, a megfelelő önismereten alapuló magabiztos fellépést. Ezáltal nő fogékonyságuk mások érvelő szövegeinek a megértésére is.

A verseny kategóriái iskolaszintek, korcsoportok szerint: egy kategóriában versenyez minden diák.

A jelentkezés és a részvétel feltételei:

A versenyen azoknak az iskoláknak a tanulói vehetnek részt, amelyek a március 1-jén megrendezett iskolai forduló esetén 2012. február 20-ig vagy a március 29-én megrendezett iskolai forduló esetén március 20-ig elküldik jelentkezésüket a versenyszervezőknek az eotvos-verseny@btk.elte.hu  címre. Minden továbbjutó tanuló a saját iskolájához területileg tartozó regionális válogatóversenyen vesz részt. Az iskolai versenyeket a központilag megadott két nap valamelyikén a megadott órában, a központi versenyanyaggal szükséges megrendezni. A versenyzőket a központi útmutató alapján kell pontozni és értékelni.

A versenyen való részvétel kizáró okai:

 • Ha az iskola nem küldi el nevezését a versenyszervezőknek 2012. február 20-ig (a március 1-jén megrendezett iskolai forduló esetén) vagy március 20-ig (a március 29-én megrendezett iskolai forduló esetén).

 • Ha az iskolai versenyt nem a központi útmutató alapján szervezik meg.

 • Ha az iskolai verseny után a versenyt szervező intézmény nem küldi el a továbbjutó diák adatait a megadott határidőig az eotvos-verseny@btk.elte.hu címre.

 • Ha az iskolai versenyt szervező intézmény egynél több diák nevezését küldi el.

 • Ha a versenyző diák nem a középiskola 9–11. évfolyamán tanul.

 • Ha a diák az előző évi országos döntőn I. helyezést ért el.

Ha az iskola nem küldi el nevezését a versenyszervezőknek 2012. február 20-ig (a március 1-jén megrendezett iskolai forduló esetén) vagy március 20-ig (a március 29-én megrendezett iskolai forduló esetén).

A verseny témája, ismeretanyaga, a felkészüléshez felhasználható irodalom:

A versenyfeladat minden fordulóban: rövid érvelő szöveg, idézet alapján 5 perces érvelő beszéd szabad előadása (kulcsszavas vázlat segítségével) 30 perces felkészülés után. A regionális versenyeken a versenyzők számától függően két forduló is lehet, ebben az esetben az első válogatón 2-3 perces beszédet kell szabadon elmondani 15 perces felkészülés után. A verseny minden fordulójához központi szervezési, lebonyolítási és értékelési útmutató készül.
Ajánlott irodalom:

 • a tankönyvek retorikai fejezetei és gyakorlatai,

 • a Régi új retorika című könyvsorozat kötetei (Trezor Kiadó),

 • a Szakmódszertani Központ honlapján megjelenő retorikai gyakorlatok,

 • a Magyartanítás és az Anyanyelv-pedagógia című folyóiratban (www.anyanyelv-pedagogia.hu) megjelenő retorikai írások és kommunikációs gyakorlatok.

A nevezés módja, határideje:

 • Az iskolák elküldik nevezésüket a versenyszervezőknek a honlapon ( http://www.eotvos-verseny.hu/ ) megadott adatlapon e-mailben ( eotvos-verseny@btk.elte.hu ) vagy faxon (06-1/485-5200/5067).
  Határidő: 2012. február 20. vagy március 20.
 • Az iskolák elküldik a regionális versenyre továbbjutó diák adatait a honlapon elérhető adatlapon e-mailben ( eotvos-verseny@btk.elte.hu ) vagy faxon (06-1/485-5200/5067).
   Határidő: 2012. március 9. vagy április 3.
 • A regionális versenyek zsűrielnökei 2012. április 28-án a regionális versenyek helyszínén kihirdetik a döntőre továbbjutó diákok névsorát.
  A meghívó elküldésének határideje a döntőre továbbjutó diákoknak: 2012. május 18.

A versenyző (vagy intézménye) által fizetett díjak:
A verseny minden fordulóján ingyenes a részvétel, nincs nevezési díj. A versenyzők útiköltségével és a kísérő tanárok költségével kapcsolatos kiadásokat a szervezők nem tudják megtéríteni.

Fordulók (időpontok, helyszínek, a fordulók feladatai):

1. forduló: 2012. március 1. vagy az iskola választása alapján március 29. (csütörtök 15 óra)

Iskolai forduló
. Helyszín: a középiskolák.
A szervezők mindkét iskolai fordulóhoz minden benevező iskolának központi versenyanyagot és értékelési útmutatót küldenek. A versenyanyag megérkezésének határideje az iskolai szervezőkhöz: 2012. február 27. (a március 1-jén rendezett iskolai forduló esetén) vagy március 26. (a március 29-én rendezett iskolai forduló esetén).

2. forduló: 2012. április 28. (szombat 10.00 óra)

Regionális fordulók: északnyugat-magyarországi, délnyugat-magyarországi, közép-magyarországi, északkelet-magyarországi, délkelet-magyarországi válogatóversenyek. Helyszín: a főszervezők által megjelölt középiskolák.
A versenyanyagot, a verseny lebonyolításához szükséges dologi eszközöket, valamint a versenyzők jutalomkönyveit, okleveleit a főszervezők biztosítják minden regionális helyszínen. A zsűrizés megszervezése és a zsűritagok megbízása is a főszervezők feladata.

3. forduló: 2012. június 9. (szombat 10.00 óra)

Országos döntő. Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)
A továbbjutás feltétele az egyes fordulókból, a továbbjutottak értesítésének a módja:
Az iskolai versenyről a regionális versenyre intézményenként 1 fő 9–11. évfolyamos középiskolai (szakiskolai, szakközépiskolai vagy gimnáziumi) diák juthat tovább. A regionális versenyekről az országos döntőbe összesen legalább 25 diák jut tovább.

Az eredmények közzétételének a módja:

A regionális válogatóversenyek és a döntő eredményéről a zsűrik a helyszínen tájékoztatják a résztvevőket. Az eredményt a szervezők a verseny honlapján ( http://www.eotvos-verseny.hu/ ) is közzéteszik.

Díjazás:

Az iskolai versenyeken a legeredményesebb diákoknak az intézmények biztosítanak oklevelet és jutalmat.
A regionális versenyeken a főszervezők a következő díjakat osztják ki:

 • emléklap és jutalomkönyv minden részt vevő diáknak, emléklap a magyartanárának;

 • oklevél és könyvcsomag a helyezett diákoknak.

Az országos döntőn a főszervezők a következő díjakat osztják ki:

 • emléklap és jutalomkönyv minden részt vevő diáknak, emléklap a magyartanárának;

 • oklevél és könyvcsomag a helyezett diákoknak;

 • Eötvös József-serleg a döntőn I. helyezett diák, valamint a Közönségdíjat elnyert versenyző iskolájának.

A verseny szervezője: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szakmódszertani Központ (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A)

A szervezők elérhetősége:
A zsűri elnöke
: dr. Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima díjas újságíró
Felelős szervező: Antalné dr. Szabó Ágnes központvezető, egyetemi docens
Kapcsolattartó: Boda Annamária tanárképzési asszisztens
Postacím: ELTE BTK Szakmódszertani Központ, 1088 Budapest, Múzeum körút 4/A
Telefon: 06-1-411-6700/5065
Fax: 06-1-411-6700/5067
E-mail cím: eotvos-verseny@btk.elte.hu
Honlap: http://www.eotvos-verseny.hu/

Kapcsolódó anyagok

Eötvös nevezési lap (35KB)