2011.10.05. szerda
Nyomtatás

Több pénz jut jövőre tehetséggondozásra

olvasható a Magyar Nemzetben

"A korábbiaknál több pénzt fordít a kormány a hátrányokkal küzdő gyermekek tanulásának támogatására, hogy ne termelődjön újra a képzettség nélküli réteg - derül ki a jövő évi költségvetési javaslatból. Csökken a pedagógusok továbbképzésére fordított összeg, továbbá kevesebb pénz jut a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket integráltan oktató pedagógusok anyagi támogatására. Az alapnormatívák összege ezzel ellentétben változatlan marad" - írja a Magyar Nemzet.

"A legtöbb alaptámogatás nem változik jövőre, azonban jelentősen növekszik majd a hátrányokkal küzdő gyerekek továbbtanulásának elősegítésére fordított összeg - olvasható a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által az Országgyűlés elé benyújtott jövő évi költségvetési javaslatból. Az Arany János-programra tavaly még csak 1,2 milliárd forint jutott, jövőre azonban 2,7 milliárdot költenének erre a célra. A kormány egyik kiemelt célja a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásának, továbbtanulásának ösztönzése, hiszen a képzett szakemberek számának növelésével csökkenthető lenne a jelenleg több százezer fős munkaképes, ám tartósan inaktív réteg létszáma - írja a Magyar Nemzet. Öt százalékkal csökken az integrált oktatást folytató iskolák pedagógusainak anyagi támogatására fordított összeg, évi 3,42 milliárdról 3,25 milliárd forintra. A támogatás azokat a pedagógusokat segíti, akik a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek óvodai, iskolai nevelésében és oktatásában vesznek részt. Csökken továbbá egyes sajátos közoktatási feladatok támogatására fordított keretösszeg is - ebből az önkormányzatok a különleges gondoskodást igénylő tanulók ellátásához igényelhetnek támogatást.

Legnagyobb mértékben a pedagógus-továbbképzés és szakvizsga támogatása csökken - az egy főre jutó támogatás így, a tavalyi 10 500 forintról évi 6300 forintra apadna - adta hírül a Magyar Nemzet.


Forrás: Magyar Nemzet és www.edupress.hu