2015.01.27. kedd
Nyomtatás

Problémamegoldó verseny: tanári felhívás

A Mathias Corvinus Collegium és a Hungarian Business Case Society 2015 márciusában második alkalommal rendezi meg az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyt (OKPV).

A verseny során a 11-13. évfolyamos középiskolás diákok háromfős csapatokban indulhatnak. A verseny célja a problémamegoldás megismertetése a diákokkal egy történelmi helyzetben meghozott döntésen keresztül. Az otthoni felkészülés után a megoldott esettanulmányokat a csapattagokat és felkészítő tanárukat egy szóbeli fordulóra várják a Mathias Corvinus Collegiumban, ahol a csapattagok közösen prezentálják megoldásukat a vállalati vezetőkből és történészekből álló szakmai zsűri előtt.

A verseny koncepciója

Az OKPV egyik fő célja, hogy már a középiskolai diákokkal megismertesse a problémamegoldás módszertani hátterét. A módszertant a történelmi tudással kombinálva a diákok egy történelmi döntési helyzetbe kerülnek, amelynek megoldását saját maguknak kell kidolgozniuk. A döntések mögött meghúzódó gazdasági, politikai, hadi és egyéb motivációk elemzése során bele kell képzelniük magukat a döntéshozók helyzetébe, így mélyítve el a megértést. A diákok az elemzésük eredményeit egy prezentációban foglalják össze, mellyel a szóbeli kommunikációt gyakorolják.

A verseny további célja, hogy a diákokat a középiskolai tananyagból kiindulva a későbbiek során is használható elemzői és előadói kompetenciákkal ruházza fel.

Kiket várnak a versenyre?

Az OKPV-n való részvételre a legalább 11. évfolyamos diákokat hívnak. Az ideális résztvevő érdeklődik a történelem iránt, és képes a historikus kapcsolatokat, a döntések mögötti okokat átlátni. Ezenkívül kiemelkedő kommunikációs képességekkel rendelkezik, melyet felhasználva egyrészt hatékonyan tud csapatban dolgozni, másrészt képes elképzeléseit jól megfogalmazva, szóban átadni a zsűrinek. A diákok háromfős csapatokat alkotva egy kihívásokkal teli, de élvezetes és tanulságos versenyen vehetnek részt.

További információt a versennyel kapcsolatban a verseny honlapján olvashat.