2014.06.03. kedd
Nyomtatás

OKTV díjátadó ünnepség

2014. május 30-án, pénteken 14.00-tól, a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban került sor az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjátadó ünnepségére, valamint a hozzá kapcsolódó, a Nemzeti Tehetség Program által alapított „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért" díjak átadására.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) a magyar köznevelési rendszerben a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legközismertebb, immár 92 éves hagyományokkal rendelkező fóruma. A középiskolai szakaszt lezáró vagy az azt közvetlenül megelőző évfolyamok tanulói számára meghirdetett versenyeket az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg, és – a középiskolák, valamint a kormányhivatalok közreműködésével – az Oktatási Hivatal (OH) szervezi.

Ebben a tanévben a 27 tantárgyból 38 kategóriában zajló versenyekre az OH 30.417 jelentkezést regisztrált. Ez összességében 22.062 diákot jelentett. (Egy tanuló több tárgyból is jelentkezhetett.) A tanulmányi versenyek népszerűségét jelzi, hogy 570 középiskolából, azaz középiskoláink több mint feléből indultak diákok ezen a megmérettetésen.

A döntőkben az 1-30. helyezést elérők 231 középiskola tanulói közül kerültek ki, ami azt mutatja, hogy igen sok intézményben folyik egy-egy területen magas szintű tehetséggondozó munka.

A díjazottak, felkészítő tanáraik és szüleik részvételével az ünnepélyes díjátadásnak a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium ad otthont 2014. május 30-án, pénteken 14 órától.

A díjkiosztó ünnepségen dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár 72 középiskola 108 tanulójának adta át az 1-2-3. helyezésért járó díjakat.

Ezt követően kerül sor a Nemzeti Tehetség Program által alapított „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért" díjak átadására. Ennek keretében – sok éves eredményes tehetséggondozó munkájuk alapján – negyvenkilenc pedagógus, oktató részesült elismerésben.

Az ünnepségen további elismerések átadására is sor került. Húsz matematika szakos tanár kapja meg a Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat, amelyet azok érdemelnek ki, akik a matematika tantárgyban kiemelkedő tehetséggondozó munkát végeztek. A Balla György Matematikai Alapítvány a matematika verseny gimnáziumi kategóriája első helyezettjének adott át különdíjat. A földrajz OKTV első három helyezettje – ebben az évben ötödik alkalommal – veheti át a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat.