2013.05.17. péntek
Nyomtatás

Hatszáz népdalénekes fiatal találkozott

Nyolcadik alkalommal gyűltek össze hazánk minden tájáról a népdalénekes fiatalok a  Néprajzi Múzeumba, hogy színes bemutatókkal magával ragadó élménnyé varázsolják a "Tiszán innen-Dunán túl” minősítő verseny döntőjét.

„Évről évre… mindig káprázatos élmény a Himnuszt így meghallgatni, megélni, amikor közel hatszáz hihetetlenül, szenzációs torokból csendül fel a dallam. Az embernek könnyeket csal a szemébe…” – ezekkel a megható szavakkal köszöntötte a megjelenteket Kucsák László országgyűlési képviselő, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának alelnöke, Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere.

Ebben az évben az eddigieknél is szélesebb összefogással valósult meg a Néprajzi Múzeum elegáns belső tereiben rendezett döntő.

A Nemzeti Tehetség Program pályázatán elnyert összeg kevésnek bizonyult a találkozó megszervezéséhez. Ebben a helyzetben sietett a szervezők segítségére a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítvány. Az alpolgármester úr, valamint az alapítvány elnöke, Kurdi Gyula kerületi díszpolgár, a rendezvény díszvendége, nagyvonalú segítségével az utolsó pillanatban sikerült megteremteni a verseny támogatását.

Az az önfeláldozó munka, melyet a pedagógusok, megyei versenyszervezők, a rendezők végeztek az elmúlt években, idén tavasszal is meghozta gyümölcsét - együtt hallgathattuk a mintegy 592 tanuló 182 produkcióját a három helyszínen párhuzamosan rendezett bemutatókon.

A Lentiből, Szandaszőlősről, Gencsapátiból induló, vagy az ország egyéb településein hajnalban kelő, hosszú utazással a találkozóra érkező 12-18 éves fiatalok énekétől zengtek a múzeum termei, bizonyítva a közgyűjtemény egyik alapvető feladatát: a magyar népi kultúra megismertetését, terjesztését. Ahogy Császár Bíró Lilla előadóművész értő tolmácsolásában hallhattuk Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége gyönyörű üdvözlő levelének felolvasásakor: „ A Néprajzi Múzeum falai között ugyancsak jól érzi magát a hangotok. Itt a dallam igazán felszabadultan szállhat: elcikázhat egészen addig a tárlóig, ahol a vele édestestvér tárgyakkal, öltözetekkel találkozhat. Gondoljatok csak bele, a Ti huszonegyedik századi tehetségetek jóvoltából!” 

Köszönjük Dr. Kemecsi Lajos úrnak, a múzeum főigazgatójának, hogy személyesen üdvözölte a jövő nemzedékét, befogadta a rendezvényt.

Ebben az évben az ünnepélyes megnyitón nemzetiségi vendégünk a lengyel kultúra kincseit hozta közelebb a résztvevőkhöz, az érdeklődőkhöz. A Polonéz Népdal és Néptánc Együttes Pestszentlőrincen alakult (vezetője: Katarzyna Balogh), viseletében, páros táncában, magas szintű előadásában erősítette a lengyel kultúra tiszteletét, szeretetét a résztvevőkben, vendégekben egyaránt.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének hallgatói, valamint a Táncművészeti Főiskola diákjai színes, átélt bemutatójukkal méltán arattak hatalmas sikert a megnyitót figyelő vendégek körében. Köszönjük az ünnepélyes megnyitó résztvevőinek, hogy hozzájárultak a versenyzők ráhangolódásához, motivációjához.

A meghallgatásokat követően, az ünnepélyes díjkiosztókat megelőzően, a Pestszentlőrinci Tébláb Művészeti Iskola szervezésében, az elmúlt évek legsikeresebb táncházában vehettek részt a kimerült fiatalok, oldván fáradtságukat, a bennük felgyülemlett feszültséget.

A zsűrik általános értékelését követően személyes konzultációkra is lehetőséget kaphattak a versenyzők.

A nap folyamán intézetünk munkatársai Málnási Gábor vezetésével „Észpörgető” tehetséggondozó játékos feladatokkal csábították a megannyi érdeklődő fiatalt. Bondzsér Zita versenyszervező áldozatos munkája a találkozó gördülékeny előkészítésében, valamint a foglalkozások megszervezésében pótolhatatlan értékeket mutatott fel. Szintén neki köszönhetjük, hogy rendezvényünket megtisztelte Dr. Prof. Franz J. Mönks a tehetségkutatás nemzetközi szaktekintélye, az 1987-ben megalakult European Council for  High Ability (ECHA) Európai Tehetségsegítő Tanács örökös tiszteletbeli elnöke, a magyar népdal rajongója. Reméljük, hogy távolra hangzó szavaival dicséretét tolmácsolja a rendezvénynek, hazánk népi kultúrájának.

A galérián a Pöcök Egyesület által vezetett foglalkozásokon vehettek részt a fiatalok. A tanárokat Dr. Pálóczy Krisztina továbbképzéssel felérő, tudományos kutatásokra alapozott előadása várta Lajtha László népzenekutató munkásságáról. A nagy érdeklődéssel kísért tárlatvezetést Koltay Erika múzeumpedagógus tartotta az állandó kiállítás anyagáról.

A rendezők örömét erősítette, hogy a megváltozott körülmények ellenére, sikerült ebben az évben is ingyenes parlamenti látogatásra invitálni az ország valamennyi tájáról érkező mintegy kétszáz diákot.

Ahogy Kucsák László televíziós interjújában jelezte: a szervezők a következő években szeretnék a határon túli magyarságot is bevonni a versenybe. Reméljük, hogy ez a vágy megvalósulhat és az elkövetkező években a Felvidéktől Erdélyen át, a Vajdaságig sok vendéget köszönthetünk találkozónkon.

Köszönjük Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítvány segítségét, a megyei versenyszervezők támogatását, intézetünk munkatársainak munkáját.

A szervezők nevében külön szeretettel üdvözöljük azt a harminckét fővárosi énektanárt, akik egész napos munkájukkal segítették a rendezvény sikeres lebonyolítást, a szakmai vezető, Nits Márta karvezető, Bárczy-díjas pedagógus kiváló szervező, rendező tevékenységét. 

Végezetül álljon itt az egyik általános iskolás résztvevő vallomása: ”Azért szeretek népdalt énekelni, mert abban minden benne van.”

Köszönjük a CentrumTv tízperces beszámolóját, Thaler Tamás és Magyar József felvételeit az eseményről.

Gratulálunk a versenyzőknek, felkészítő tanáraiknak a magas színvonalú előadásokhoz.

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő
művészetek

 

Kapcsolódó anyagok

Műsorlap külső (72KB)

Műsorlap belső (41KB)

Szóló I. (350KB)

Szóló II., III. (348KB)

Énekegyüttes I. (338KB)

Énekegyüttes II. (325KB)

Kisegyüttes I. (342KB)

Kisegyüttes II., III. (331KB)

Herczegh Anita a köztársasági elnök feleségének köszöntője (857KB)

Belső Értékeinket Kibontakoztató Egyesület elnöke, Fried Zsófi levele (80KB)