2011.06.16. csütörtök
Nyomtatás

Tehetségnap a Ludwigban

Május elején lezárult a "Művészettel a tehetségekért" pályázat. A tanév végén Tehetségnapot szervezett a Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet a Ludwig Múzeum segítségével a Művészetek Palotájában.


A tehetséggondozás jegyében megjelent pályázati lehetőséget kihasználva intézetünk sikeres tematikát nyújtott be a minisztérium háttérintézményéhez. Partnereink voltak a Ludwig Múzeum, valamint a Modell Divatiskola a program megvalósításában (NTP-OKA-XXI). 

 
 
 
 

A tehetséges fiatalok a művészeti terület által évek óta meghirdetett "Digitális képalkotórendszerek művészi célú felhasználása a középiskolában"című verseny indulói közül kerültek ki. A tanulók a Modell Divatiskola kiemelkedő képességű diákjai, akik túljutottak a verseny első fordulóján, ezzel bizonyítva művészi hajlamukat, tehetségüket, a vizuális önkifejezés magas szintjét. Dóczy Krisztina művésztanár, munkaközösség-vezető segítségével történt a tanulók kiválasztása. Közvetlenül az első fordulót követően felkészítő foglalkozáson vehettek részt a Ludwig Múzeumban a tehetségek.

 
 
 
 

A kétnapos kreatív gyakorlatokat követően olyan tréningen foglalkoztak a diákokkal intézetünk falai között, melyekben személyiségüket, kreatív képességeiket, önismeretüket, önbizalmukat, a helyes énkép kialakítását tűzték ki célul a pszichológus csoportvezetők. A 30 órás program zárásaként fogadta ismét a múzeum a diákokat, akik a program értékelése mellett ajándékképpen megkaphatták a digitális versenyen készült munkájuk nyomdai úton készült plakátját, a projekt értékelését. A Tehetségnapot összekötötték a szervezők az ebben az évben, a vizuális kultúra versenyeken részt vevők közül a legkimelkedőbb eredményt elérő tanulók elismerésével. Meghívást nyertek a Komplex rajzverseny életkori kategóriánkénti első helyezettjei, a digitális versenygyőztesei, a Múzeumban rendezett műelemző verseny díjazottai.

 
 
 

A kiváló hangulatú találkozót a múzeumi könyvtár megismerésével, tárlatvezetéssel, valamint kreatív foglalkozással zárták a szervezők. A programokon nemcsak az a tizenöt diák vehetett részt, akik elvégezték a pályázathoz kapcsolódó 30 órás tanfolyamot, és erről oklevelet vehettek át, hanem azok a versenygyőztesek is, akiket érdekelt a szakkönytár állománya, a kiállítások, a kreatív gyakorlat.
Köszönjük Kucsák László országgyűlési képviselő úrnak a támogatást, a díjkiosztón elmondott szavait, Bencsik Barnabásnak, a múzeum igazgatójának segítőkészségét, bátorító mondatait. A múzeumpedagógiai osztály munkatársainak (Hemrik Lászlónak, Farkas Ritának, Szita Henriettának, Barbassy Orsolyának) a programban való részvételt, szervezést.
A tehetségekről, tehetséggondozásról egyre több szó esik a közéleti és szakmai hírekben. A hasonló pályázatok, ahol több intézmény összefogásával jöhetnek létre tehetséggondozó programok, jól szolgálhatják a diákok, tanulók személyiségének fejlesztését, kreatív energiájuk hasznosulását.

(A Tehetségnapról a felvételeket Somody Beáta készítette.)

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő
művészetek