2012.04.17. kedd
Nyomtatás

TudásFeltöltés – a szórakoztató tudományos ismeretterjesztés tehetségkutatója

Több mint 50 saját készítésű tudományos kisfilm, mintegy 200 diák és pedagógus, 30 középiskola, 16.000 szavazat – az OTP Fáy András Alapítvány által meghirdetett Irányítsd mobilodat a tudományra!

Tudásfeltöltés  tudomány-vizualizációs vetélkedő eredményei mutatják, hogy a közösségi média világára optimalizált kezdeményezés megmozgatta a fiatalokat. A 10 legtöbb szavazatot szerzett film élő döntője a II. Tudományfesztivál keretében kerül sor 2012. április 21-én délelőtt fél 11-től, a TIT Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7. I. em.).

A helyszíni vetélkedő is látványos lesz: a csapatok feladata, hogy maximálisan 4 percben kampányoljanak saját filmjük mellett. Ehhez bármilyen audio- és vizuális eszközt segítségül hívhatnak. Segíti őket a tudománykommunikációs szakemberekből álló zsűri egy-egy tagja, aki megjegyzésekkel, illetve támogató kérdésekkel hívja fel a figyelmet az adott csapat által készített kisfilm pozitívumaira. A csapatok egymás produkcióit pontozzák. A végeredményt a zsűri alakítja ki szakmai értékelésével, amiben a  média- és a tudományos szempontok egyaránt számítanak.

A filmek elsősorban műszaki és természettudományos területet ölelnek fel: fizikai, kémiai jelenségeket, műszaki törvényszerűségeket mutatnak be. A szavazás ugyan már véget ért, de a filmek továbbra is megtekinthetők a
http://www.tudasfeltoltes.hu/ és a Facebookon http://www.facebook.com/tudasfeltoltes oldalon.

A díjazott csapatok a kiíró szervezet OTP Fáy András Alapítvány által felajánlott HD-kamerát, ösztöndíjakat és könyvjutalmakat kapnak, továbbá tudományos folyóiratokat, könyveket. A vetélkedő díjazásának további felajánlói között találjuk a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központot, valamint az ELTE-t is, akik további izgalmas ajándékokkal jutalmazzák az általuk kiválasztott filmek készítőit és a felkészítő pedagógusokat.

Az ötlet

A program szlogenje: Irányítsd mobilodat a tudományra! Az egyirányú tudományos ismeretterjesztés hatásfoka egyre alacsonyabb, a tudomány nehézségekkel küszködik, amikor be akarja hívni a fiatalokat a saját világába. Most megfordítják a feladatot: vigyék el a tudományt a diákok valóságos kommunikációs környezetébe, mégpedig úgy, hogy kezükbe adják a tudományt, medializált formában! Nem nézőként, hanem aktív résztvevőként vonják be őket, hogy alkossák és osszák meg a számukra érdekes tudományos jelenségek mediális mikrotartalmát.

A (természet)tudományok iránti érdeklődés felkeltése a fiatal generációk körében olyan eszközökkel és csatornákon lehet csak sikeres, amelyeket ők a mindennapi életükben és megváltozott információs szokásaikban használnak. Az oktatás és a tudományos kutatás ezért úgy juthat el leghatásosabban a középiskolásokhoz, ha a diákok vizuális és mediatizált kultúrájának nyelvét használja, a hordozható infokommunikációs technikát (mobiltelefon, táblagépek) alkalmazza és web.2-es megoldásokra ösztönöz. Kulcsfontosságú, hogy a tudományos tematikát rövid, vizuálisan erős formában, valamennyi fiatalok számára releváns csatornán (mobiltelefon, tablet, PC, nyilvános displayek, tv, digitális tábla) elérhetővé és trendivé tegyük. A program sajátossága, hogy egyszerre ragaszkodik a tudomány tartalom mércéihez és alkalmazza a diákok játékos, szabad világának eszközeit a közvetítésre.

Minderre alapozva ad a TudásFeltöltés program a diákoknak lehetőséget az önmegvalósításra, készségeik fejlesztésére és a tudásuk gyarapítására egy tudomány-vizualizációs verseny, az internet és a mobiltelefónia segítségével. 2010 óta folyik a program, eddig két vetélkedő megrendezésére került sor.

A program előzménye a ShowYourScience projekt, amely a Tudástársadalom Alapítvány tudomány-vizualizációs tevékenységének keretében jött létre.

A szakmai zsűriről 

Dr, habil Fábri György, PhD
Tudománykommunikációs kutató és innovátor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem közkapcsolati és kommunikációs ügyek rektorhelyettese; a Pedagógiai és Pszichológiai Kar habil. egyetemi docense; a Mindentudás Egyeteme ismeretterjesztő médiaprodukció volt szakmai vezetője. Kutatási területe a tudománykommunikáció mellett felsőoktatás-szociológia, társadalmi kommunikáció és politika-filozófia. A 2009 óta folyó TudásPresszó beszélgetések állandó házigazdája. A Világosság bölcsészeti-akadémiai folyóirat főszerkesztője.

Kőrösi András
Vezető operatőrként dolgozik, szabadidejében rajzol, verseket ír, fotókat készít. Több önálló kiállítása volt fotóiból, grafikáiból, pixelszobraiból. 2006-ban tagjai közé választotta a Magyar Operatőrök Társasága. Operatőri munkásságát több szakmai díj jutalmazta: „Népzene-biológia” c. dokumentumfilm (Magyar Filmszemle, 2005); „Bestseller” c. irodalmi-műsor, a Dob+Basszus c. tematikus műsor (Kamera-Hungária 2006, 2008); „Apró dolgok” c. film (Magyar Filmszemle 2009). A Tudásfeltöltés középiskolai médiafoglalkozás kitalálója és vezetője.

Mészáros Péter
A győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szakmai és módszertani vezetője, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Győr-Moson-Sopron Megyei titkára, a leendő első magyar űrhajósnő, a 7 éves Mészáros Júlia édesapja. Megszállott kísérletező: minden tárgyat és anyagot másra használ, mint ami az eredeti funkciójuk és kísérletet végez velük, mert jelszava: „Minden összefügg mindennel, különösen a fizikával!” Végzettségét tekintve elsősorban fizikatanár, másodsorban informatika tanár, gépészmérnök, mérnöktanár, jelenleg PhD hallgató.

Zsiros László Róbert
Demonstrátorként és előadóként dolgozik a budapesti Csodák Palotájában. Emellett négy éve készíti természettudományos kísérletezős videókkal teli honlapját, a Szertárt. Ehhez kapcsolódóan kísérletezős rendezvényeket szervez, előadásokat tart, több tévéműsorban jelent már meg látványos kísérleteivel. A Klubrádió Többet ésszel! című ismeretterjesztő műsorának szerkesztő-műsorvezetője.