2012.01.26. csütörtök
Nyomtatás

Országos középiskolai illemtani csapatverseny 2012.

Országos középiskolai illemtani csapatversenyt a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola (9023 Győr, Földes Gábor u. 34-36.) szervezi.

A verseny célja: A nevelés egyik igen fontos területének, a viselkedéskultúra kialakításának segítése, a középiskolás korosztály felkészítése elméleti és gyakorlati szempontból a későbbi hivatására, az abban előforduló illemtani lehetőségekre, problémák megoldására. Cél még annak megláttatása, hogy a viselkedés nem lehet görcsös, nem a szabályok betartatásának kényszerén, hanem belső erkölcsi indíttatásokon kell nyugodnia, és akkor örömforrás is lehet. A versenyre való felkészítés ennek egy eszköze.

A verseny kategóriái korcsoportok szerint: Az országos verseny csak a középiskolás korosztály számára indul. (A 9-10. évfolyamosok együtt vannak a 11-12. évfolyamos tanulókkal és az előkészítős 13. évfolyammal is.)

Bővebb információ a versenyről: http://www.palffy.hu/index.php/Hirek/orszagos-koezepiskolai-illemtani-csapatverseny-2012.html

A verseny kategóriái iskolaszintek szerint:

Nincs külön szakiskolásoknak, szakközepeseknek és gimnazistáknak szóló része a versenynek, vagyis a verseny egy kategóriában zajlik.

A jelentkezés és a részvétel feltételei:

Minden középfokú intézmény, ahol 9-12. osztályos tanulók, vagy 9-10. osztályos tanulók vannak, indíthat akár több, háromfős csapatot. Lehetnek gimnáziumi, szakközépiskolai vagy szakiskolai tanulók. Nem kell, hogy tantárgyszerűen tanulják a viselkedéskultúrát, de előny. A részvétel feltétele a jelentkezési lap időben való eljuttatása a szervezőkhöz (ez az időpont 2012.02.15.).

A versenyen való részvétel kizáró okai:

Csak a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola tanulói nem vehetnek részt, mert a verseny szervezői „velük” és „rajtuk” próbálják ki a feladatokat, játékokat, gyakorlatokat.

A verseny témája, ismeretanyaga, felkészüléshez felhasználható irodalom:

A verseny témája az általános, a Magyarországon és az EU országaiban, valamint egyéb országokban leggyakrabban használatos illemszabályok ismerete, alapvető kommunikációs készség, jártasság a társasági alkalmak szokásaiban, elvárásaiban.

Kötelező irodalom:              

Dr. Sille István: Illem, etikett, protokoll
Akadémiai Kiadó, Budapest, 2008.

Gyarmati Ildikó: Rendezvényszervező kézikönyv
Szókratész Külgazdasági Akadémia, Bp. 2001.

Ajánlott irodalom: Protokoll (egyetemi jegyzet),
Magyar Protokollosok Klubja Országos Egyesület, Bp.,2004.

Görög Ibolya: Protokoll - az életem,Atheneum Kiadó, Budapest, 2000.

Ottlik Károly: Protokoll,Panoráma Kiadó, Bp. 2004.

 Dr. Sille István: Terítéken Európa

SIGMI PROTOKOLLKÖZPONT Kft. Pilisborosjenő, 2010.

A nevezés módja, határideje: 2012.02.10.

A www.palffy.hu honlapról letölthető jelentkezési lap kitöltésével, annak elfaxolásával, postai elküldésével (9023 Győr, Földes Gábor u. 34-36), vagy e-mail küldésével (kereskedelmi@palffy.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.):

Nevezési díj:      2000 Ft/ fő; vagyis 6000 Ft/ csapat. (2. és 3. forduló)

Fordulók

       1. forduló: Iskolánként a csapatok kiválasztása 2012. 02. 15-ig

       2. forduló (a megyeszékhelyeken írják): 2012. 03. 01. 14,30 órától 16,00-ig

A megyeszékhelyek pedagógia intézeteit levélben megkeressük, vagy valamely ismert középiskolát kérjük fel az írásbeli korrekt lebonyolítására. Az írásbelit mindenütt ugyanebben az időpontban írják, és még aznap postázzák iskolánk címére, vagy ha ez nem lehetséges, akkor másnapig páncélban őrzik, majd úgy postázzák.

       3. forduló (országos döntő): 2012.04.13-14 (azt, hogy egy vagy kétnapos a verseny, az anyagi támogatottság határozza meg.) Helyszín: Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola, Győr

A továbbjutás feltétele, módja az egyes fordulókból:

Az első forduló továbbjutóit iskolánként határozzák meg, természetesen a legmagasabb pontszámot elérő csapatokat. A második fordulóból való továbbjutás feltétele, hogy a feladatlapra szerzett pontszámok összege elég magas legyen az egyes csapatok esetében. Csapatonként az elérhető maximális pontszám 300 pont. Az előre rögzített csapatösszeállítás után a csapatok tagjainak összpontszáma adja a csapatok sorrendjét. Az első 10 csapat jut tovább a döntőbe. Azonos pontszám esetén az esszé-típusú kérdésekre adott frappánsabb válaszok alapján döntünk.

Az eredmények közzétételének módja:

A Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola honlapján (www.palffy.hu) a verseny után 8 napon belül megjelenik a továbbjutók névsora, valamint a döntő témái, ill. a döntőre előre elvégezhető otthoni feladatok.

A többi csapat (miután a honlapon olvashatják, hogy nem jutottak tovább) 3 héten belül írásban megkapja a csapatok teljesítményeit, egy részvételt igazoló emléklapot, valamint egy meghívót a döntő nézőközönségébe

Díjazás:

A döntőbe jutott csapatok tagjai a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola pecsétjével ellátott egyéni oklevelet, a csapatok pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézetétől csapat-oklevelet kapnak, valamint a helyezéstől függően értékes könyvjutalmakat.

A szervezők elérhetősége:

Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola
9023 Győr, Földes Gábor u. 34-36.
Tel: 96/ 516-716
Fax: 96/ 516-713
E-mail: kereskedelmi@palffy.hu