2015.12.04. péntek
Nyomtatás

Fülemüle Országos Informatika Verseny 2016.

„Én így tanítanám az informatikát.”

Hatodik alkalommal került meghirdetésre a Fülemüle Országos Informatika Verseny, melyre most is várják határon túli magyar fiatalok jelentkezését. 

Előzmények

A verseny kiíróinak a hallássérült fiatalok integrált oktatását megkönnyítő alternatív pedagógiai módszerek fejlesztése, kipróbálása és közzététele terén közösen elért eredményeit 2010-ben a Tempus Közalapítvány a Hálózati tanulási díjjal jutalmazta. Az elismeréssel járó támogatást a Fülemüle hálózat tagjai egy országos informatikai verseny kiírására, ezen belül a versenyen eredményesen szereplő tanulók díjazására fordították, hagyományteremtő céllal.

A verseny céljai

 • az informatikában, információ gyűjtésében és rendszerezésében tehetséges diákok számára lehetőséget teremteni az országos szintű megmérettetésre,
 • ösztönözni a tanulókat szakmai információk gyűjtésére, rendszerezésére, bemutatására,
 • az iskolai tehetséggondozás hatékonyságának növelése a motivációs háttér biztosítása révén,
 • pozitív módon befolyásolni a tanulók internetezési és hálózati tanulási szokásait,
 • felhívja a figyelmet a környezetvédelem és fenntartható fejlődés fontosságára.

Az információgyűjtés fő témakörei

 • 1. fordulóban: hardver eszközök, szoftverek, saját alkotások bemutatása, környezetvédelem
 • 2. fordulóban:
  • az általános iskolás kategóriában operációs rendszerek
  • a középiskolás kategóriában hálózati eszközök
  • a speciális kategóriában vírusok és egyéb kártevők

A 2. fordulóban minden versenyző választhatja az "Én így oktatnám a programozást" témakört is. A programozás alapjait bemutató legjobb pályaművet a  HelloWorld (http://hello.pcworld.hu/)  különdíjjal jutalmazza.

A választható altémakörök és az ajánlott források a kategóriák feladatsoraiban találhatóak.

 

Általános tudnivalók

A verseny kétfordulós egyéni verseny. Az első fordulót az iskolák rendezik meg, felhasználva a verseny honlapján közzétett versenyfeladatokat és betartva a jelen versenykiírás szabályait. A második fordulóba, az országos versenyre az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján.

A második fordulót a verseny kiírója szervezi. Kiküldi a versenyzőknek a feladatokat, értékeli a visszaküldött versenymunkákat és eredményt hirdet. A verseny lényegében az interneten, illetve elektronikus módon (elsősorban e-mail) bonyolódik.

 

Kategóriák

 1. Általános iskolás és szakiskolás kategória: Bármely magyar nyelven beszélő, nappali rendszerű általános iskolai vagy szakiskolai oktatásban résztvevő diák jelentkezhet ebbe a kategóriába, akinek jelentkezését szülei és iskolája támogatják. (Határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek.)
 2. Középiskolás kategória: Bármely magyar nyelven beszélő, nappali rendszerű közép iskolai oktatásban résztvevő diák jelentkezhet ebbe a kategóriába, akinek jelentkezését szülei és iskolája támogatják. (Határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek.)
 3. Speciális kategória: Azok a sérült (nem csak hallássérült) fiatalok, akik integráltan vagy szegregáltan az általános iskola felső tagozatán vagy középiskolában tanulnak, jelentkezhetnek ebbe a kategóriába. 

Ha az iskolában igény mutatkozik a versenyen való részvételre az iskola e-mailben (levélben vagy faxon) jelzi a kiírónak, hogy részt kíván venni a versenyen. Ez még nem jelent nevezést, csupán kapcsolatfelvételt a kiíróval.

 

A nevezés módja

Az országos versenyre - a tanulók és a tanárok igénye esetén - az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján. Határon túli fiatalok esetén bejegyzett helyi magyar közösségek, szervezetekis nevezhetik a tanulókat, ha nincs magyar nyelvű iskola.

A három versenyző pontosan kitöltött, a tanuló, a szülő és a felkészítő pedagógus által aláírt jelentkezési lapját az iskolák (magyar közösségek, szervezetek) továbbítják postai úton, vagy faxon a kiírónak. Ezzel egy időben a tanulók munkáját is beküldik e-mailben a web@egressy.info címre. A munkák beérkezését követően a válasz e-mailben a kiíró egy űrlapot küld, amelynek kitöltésével elektronikusan is meg kell adni a jelentkezési lapon megadott adatokat az elektronikus feldolgozás megkönnyítése érdekében.

Minden tanulónak a kategóriájának megfelelő feladatot kell elkészíteni!

 

A versenykiíró főszervező címe és e-mail címe: 

Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
cím: 1149 Budapest, Egressy út 71.
e-mail cím:  web@egressy.info
Telefon: 220-8186

Nevezési határidő:2016. január 31.
Nevezési díj:     nincs 

 

Használható szoftverek

MS Office, Open Office vagy LibreOffice prezentációkészítő programjai a feladatkiírások szerint.

Speciális kategória esetén a feladat megoldható az iskolában használt interaktív tábla szoftverrel is.

 

Fordulók

Első (iskolai) forduló

A versenyfelhívás legkésőbb 2015. november 29-én megjelenik a verseny honlapján, (http://www.tehetseggondozas.hu/) ahol megjelennek a verseny első (kreatív jellegű) feladatai is, valamint a jelentkezési lap.  A versenyen részt vevő tanulók megoldják a feladatot, azaz elkészítik a pályamunkáikat, amelyeket az iskola informatika tanáraiból alkotott zsűri értékel és kiválasztja a három legjobb pályamunkát, ill. tanulót. Velük (a pályamunkákkal és a kitöltött nevezési lapokkal) nevezhet az iskola az országos versenyre. A beküldési határidő 2016. január 31.

(Ha kevesebben indulnak a versenyen, vagy a zsűri megítélése szerint a pályamunkák nem érnek el kellő színvonalat, természetesen háromnál kevesebb tanulóval is nevezhetnek.)

A beküldött pályamunkákat az országos versenybizottság kategóriánként értékeli és az eredményeket 2016. február 14-igmegjelenteti a verseny honlapján. Közli azok névsorát, akik tovább jutottak és megoldhatják és beküldhetik a következő feladatot.

 

Második forduló

A továbbjutó tanulók iskolájának, a kapcsolattartó tanárnak a versenybizottság (zsűri) kiküldi a következő feladatot, legkésőbb 2016.február 14-ig. A feladat megoldását 2016. március 7-ig az iskola beküldi a feladatmegoldásáta kiírónak e-mailben, amelyet a kiíró visszaigazol.
A feladatok értékelését a kiíró által megbízott országos versenybizottság végzi.
A határidőkön túl érkező munkákat a versenybizottság nem fogadja el.

 

Eredményhirdetés

Az  eredményhirdetés a Géniusz Tehetségnapok keretében 2016. április 14-én zajlik. A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon színháztermében (1142 Budapest, Rákospatak u. 101.).

 

A verseny főszervezője
Gál Tamás
cím: 1149 Budapest, Egressy út 71.
e-mail cím:  web@egressy.info
Telefon: 220-8186

 

Kapcsolódó anyagok

Versenykiírás (785KB)