2013.01.07. hétfő
Nyomtatás

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny

A budapesti Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Fülemüle tehetségkutató informatika versenyt szervez a 2012/2013. tanévben „Én így tanítanám az informatikát.”címmel.

Most minden általános iskolai, középiskolai és szakiskolai oktatásban résztvevő tanuló megmutathatja, hogy milyen informatika órát szeretne! Határon túli magyar fiatalok jelentkezését is várják!

Előzmények

A verseny kiíróinak a hallássérült fiatalok integrált oktatását megkönnyítő alternatív pedagógiai módszerek fejlesztése, kipróbálása és közzététele terén közösen elért eredményeit 2010-ben a Tempus Közalapítvány a Hálózati tanulási díjjal jutalmazta. Az elismeréssel járó támogatást a Fülemüle hálózat tagjai egy országos informatikai verseny kiírására, ezen belül a versenyen eredményesen szereplő tanulók díjazására fordították, hagyományteremtő céllal.

A verseny céljai

 • az informatikában, információ gyűjtésében és rendszerezésében tehetséges diákok számára lehetőséget teremteni az országos szintű megmérettetésre,

 • ösztönözni a tanulókat szakmai információk gyűjtésére, rendszerezésére, bemutatására,

 • az iskolai tehetséggondozás hatékonyságának növelése a motivációs háttér biztosítása révén,

 • pozitív módon befolyásolni a tanulók internetezési és hálózati tanulási szokásait.

 

Általános tudnivalók

Kategóriák
I.
 Általános kategória: Bármely magyar nyelven beszélő, nappali rendszerű általános iskolai, középiskolai vagy szakiskolai oktatásban résztvevő diák jelentkezhet ebbe a kategóriába, akinek jelentkezését szülei és iskolája támogatják. (Határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek.)
II. Speciális kategória: Azok a hallássérült fiatalok, akik integráltan vagy szegregáltan az általános iskola felső tagozatán vagy középiskolában tanulnak, jelentkezhetnek ebbe a kategóriába.

Használható szoftverek
MS Office, Open Office vagy LibreOffice prezentációkészítő programjai, speciális kategória esetén a feladat megoldható az iskolában használt interaktív tábla szoftverrel.

A nevezés módja

Ha az iskolában igény mutatkozik a versenyen való részvételre az iskola e-mailben (levélben vagy faxon) jelzi a kiírónak, hogy részt kíván venni a versenyen. Ez még nem jelent nevezést, csupán kapcsolatfelvételt a kiíróval.
Az országos versenyre - a tanulók és a tanárok igénye esetén - az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján.
A három versenyző pontosan kitöltött, a tanuló, a szülő és a felkészítő pedagógus által aláírt jelentkezési lapját az iskolák továbbítják postai úton, vagy faxon a kiírónak. Ezzel egy időben a tanulók munkáját is beküldik e-mailben a web@egressy.info címre. A munkák beérkezését követően a válasz e-mailben a kiíró egy űrlapot  amelynek kitöltésével elektronikusan is meg kell  adni a jelentkezési lapon megadott adatokat az elektronikus feldolgozás megkönnyítése érdekében.

A verseny kétfordulós egyéni verseny.

Első forduló: az iskolák rendezik meg, felhasználva a verseny honlapján közzétett versenyfeladatokat és betartva a jelen versenykiírás szabályait. A második fordulóba, az országos versenyre az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján.
A versenyfelhívás legkésőbb 2012. december 21-én megjelenik a verseny honlapján, (http://www.tehetseggondozas.hu/) ahol megjelennek a verseny első (kreatív jellegű) feladatai is, valamint a jelentkezési lap.  A versenyen részt vevő tanulók megoldják a feladatot, azaz elkészítik a pályamunkáikat, amelyeket az iskola informatika tanáraiból alkotott zsűri értékel és kiválasztja a három legjobb pályamunkát, ill. tanulót. Velük (a pályamunkákkal és a kitöltött nevezési lapokkal) nevezhet az iskola az országos versenyre. A beküldési határidő 2013. február 17.
(Ha kevesebben indulnak a versenyen, vagy a zsűri megítélése szerint a pályamunkák nem érnek el kellő színvonalat, természetesen háromnál kevesebb tanulóval is nevezhetnek.)
A beküldött pályamunkákat az országos versenybizottság kategóriánként értékeli és az eredményeket 2013. február 25-ig megjelenteti a verseny honlapján. Közli azok névsorát, akik tovább jutottak és megoldhatják és beküldhetik a következő feladatot.

Második forduló: a verseny kiírója szervezi. Kiküldi a versenyzőknek a feladatokat, értékeli a visszaküldött versenymunkákat és eredményt hirdet. A verseny lényegében az interneten, illetve elektronikus módon (elsősorban e-mail) bonyolódik.
A továbbjutó tanulók iskolájának, a kapcsolattartó tanárnak a versenybizottság (zsűri) kiküldi a következő feladatot, legkésőbb 2013. március 1-ig. A feladat megoldására egy hét áll rendelkezésre, 2013. március 17-ig az iskola (vagy a tanuló) beküldi a feladat megoldását a kiírónak e-mailben, amelyet a kiíró visszaigazol.
A feladatok értékelését a kiíró által megbízott országos versenybizottság végzi.
A határidőkön túl érkező munkákat a versenybizottság nem fogadja el.

Eredményhirdetés
Az  eredményhirdetés a Géniusz Tehetségnapok keretében 2013. április 18-án zajlik. A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon színháztermében (1142 Budapest, Rákospatak u. 101.).

Az eredmények közzétételének módja
A verseny eredményei a  verseny honlapján megtekinthetők lesznek az eredményhirdetéssel egy időben.
A második fordulóba jutó tanulók legjobb bemutatóit közzétesszük a http://www.tehetseggondozas.hu/ honlapon, a Fülemüle informatika verseny menüpont alatt.

A verseny fődíjai kategóriánként egy-egy digitális fényképezőgép a Viacom Informatikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jóvoltából ( viacomkft.hu ).
A tanulói zsűri fődíjai kategóriánként egy-egy ajándékcsomag a Novell Magyarország jóvoltából.  ( Novell HUEDU program )

Nevezési határidő: 2012. február 17.
Nevezési díj:
nincs

A verseny főszervezője:Gál Tamás
cím: 1149 Budapest, Egressy út 71.
e-mail cím: web@egressy.info
Telefon: 220-8186

A verseny kiírói:

 • Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola

 • Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete

 • Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet

 • Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon,

 • Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete.

A verseny támogatói 

 • Novell Magyarország

 • Viacom Informatikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 • Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

 • Tempus Közalapítvány

 


 

Kapcsolódó anyagok

Fülemüle jelentkezési lap 2013. (31KB)

Fülemüle versenykiírás 2012/2013 (715KB)

Fülemüle I.forduló feladatlap (661KB)

Fülemüle verseny eredménye