2012.04.17. kedd
Nyomtatás

TudásPresszó és Tudományfeltöltés a II. Tudomány fesztiválon

Sok humort, sok érdekességet és sok tudományt ígérnek a II. Tudományfesztivál programjai az április 20-22-i hétvégén a Nemzeti Múzeumban és környékén.

A rengeteg izgalmas programból a középiskolásokat megmozgató Tudományfeltöltés tudomány-vizualizációs vetélkedő döntőjére és a TudásPresszó tudományos talkshow-ra nyújtjuk át most meghívásunkat. A két programot a Tudástársadalom Alapítvány gondozza.

A tizenéveseket igenis érdekli a tudomány! Ennek egyértelmű bizonyítéka az is, hogy több mint 16 500 szavazat érkezett arra az 52 kisfilmre, amelyet középiskolás diákcsapatok készítettek az országosan meghirdetett Tudásfeltöltés tudomány-vizualizációs vetélkedő felhívására. Az OTP Fáy András Alapítvány támogatásával indult versenyben a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy az őket érdeklő tudományos jelenségeket, összefüggéseket a maguk módján feldolgozzák és hozzájuk közel álló eszközökkel filmre vegyék.

Hogyan lehet pénzt mosni, szörpautomatát barkácsolni, miként született meg a természettudomány, és hogyan működik a mindennapokban. Ezekre a kérdésekre is válaszolnak a diákok kisfilmekben, de olyan kísérleti miniprojekteket is bemutatnak, mint például a lufis-mobilos légifelvétel-készítés, vagy Leonardo hídjának megépítése kemény rockra. Nagyon sok ötlettel, humorral és tudással készültek a versenyművek, amelyek közül a 10 legjobb kampányol majd a díjakért az április 21-i élő, nyilvános döntőben.

A vetélkedőt mintegy körülölelik a TudásPresszó formabontó talkshow-i. A 2009 óta működő TudásPresszó házigazdája változatlanul Fábri György tudománykommunikátor, aki napi aktualitásokhoz kapcsolódva beszélget majd tudós vendégeivel: Demetrovics Zsolt addiktológussal arról, meddig élhetünk-e függőként; Kocziszky György közgazdásszal a leszakadó magyar régiók esélyeiről; Aszódi Attila energetikus-mérnökkel arról, létezik-e biztonságos atomenergia, és el tudják-e ezt hitetni velünk. Erdei Anna immunológus szervezetünk természetes védőrendszerének legújabb titkait mutatja be; Lőrincz András informatikus pedig arról is beszél majd, hogyan szolgálják az intelligens számítógépes játékok a gyermekeink fejlődését.  A záró beszélgetésekben Nyiri Kristóf filozófus arról mesél, mi is az a konzervatív időfilozófia és miért érdekes, Kiss Ádám atomfizikus elmondja, milyen atomreaktorokra van szükségünk, ifj. Kistelegdi István építésztől pedig arra is választ kaphatunk, mikorra terjedhetnek el hazánkban az ökoházak.

A két programnak otthont adó idei II. Tudományfesztivál csatlakozik a Föld Napja programsorozathoz, valamint az ENSZ által 2012. esztendőre meghirdetett Fenntartható Energiát Mindenkinek Nemzetközi Éve hazai rendezvényeihez. Az ingyenes rendezvényen Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumkertben valamint a Kossuth Klubban a három nap során a nagyközönség elsősorban olyan tudományos fejlesztésekkel találkozhat, amelyek a fenntartható energiafelhasználáshoz kapcsolódó innovációkat mutatják be tudományos aspektusból. A részletes program elérhető a  Tudományfesztivál oldalán.

Az eseményekről bővebb ismertető és a részletes programok a csatolt elemek között található.

További információ:
Párdi Zsófia, Tudástársadalom Alapítvány,
pardi.zsofia@tudastars.hu
Tel.: 06- 30-8670139 vagy 06-30-445-2718

Kapcsolódó anyagok

tudaspresszo

tudomanyfesztival