2014.12.11. csütörtök
Nyomtatás

"Felfedezettjeink 2015" pályázat

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács évek óta nagy érdeklődés mellett hirdeti meg Felfedezettjeink pályázatát. Jelen felhívással a 2013, illetve 2014 folyamán felfedezett fiatal tehetségekre szeretnének figyelmet fordítani.

 

Pályázatot nyújthatnak be a hazai és határon túli Tehetségpontok és Tehetségsegítő Tanácsok és a MATEHETSZ tagszervezetei, saját tehetségsegítő közösségük által felfedezett, 25 évnél nem idősebb fiatalok bemutatásával. Egy pályázó intézmény legfeljebb három fiatal pályázati anyagát nyújthatja be. Minden egyes fiatal bemutatása önálló pályaműnek minősül.

Fődíj: 196 000 Ft ösztöndíj támogatás, további díjak: 98 000 Ft, illetve 49 000 Ft (a támogatást ösztöndíjként, havi 49 000 Ft-os részletfizetéssel utalják közvetlenül a támogatott fiatal, illetve törvényes képviselője részére). Az elnyert összeget a fiatal további szakmai fejlődésére kell fordítani.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 • A kitöltött pályázati adatlapot.
 • A Tehetségpont, Tehetségsegítő Tanács, illetve a Matehetsz tagszervezet képviselőjének ajánlását (az intézmény vagy szervezet vezetőjének cégszerű aláírásával, pdf – online csatolva),
 • A 14 éves kor feletti pályázó esetében a fiatal tehetség saját bemutatkozását Preziben. (A Prezi használatáról rövid oktatóanyag a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács E-learning oldalán érhető el.) A bemutatóban az alábbi témákra érdemes kitérni:
  • a pályázó fiatalt milyen terület(ek) érdekli leginkább,
  • milyen eredményekre a legbüszkébb,
  • milyen céljai vannak,
  • mire használná a támogatást.
 • A fiatal tehetség jó minőségű fotóját jpg formátumban, max. 1 MB méretben.
 • A bemutatott fiatal tehetség aláírt, beszkennelt adatkezelési nyilatkozatát.

A pályázatok benyújtásának módja és határideje:

A pályaműveket a MATEHETSZ online pályázati rendszerébe kell feltölteni 2014. december 8. és 2015. január 29. között.

A kiválasztás ütemezése:

A felhívásra beérkező pályaművek közül a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a felkért szakmai zsűri mérlegelése alapján várhatóan 3 fődíjat és 7 különdíjat ad.

Az elbírálásnál a szakmai tartalom mellett az értékelők figyelembe veszik a pályázó eddigi eredményeit, a jövőbeli céljait (amit a pályázattal segíteni, elérni szeretne), valamint a családi és anyagi körülményeket.

A Prezi bemutatkozásokat a tehetseg.hu oldalon közzéteszik és a legtöbb közönségszavazatot kapó alkotásokat további különdíjban részesítik.

A bírálat eredményéről a pályázó intézményeket 2015. február 28-ig értesítik. A díjazott intézmények és felfedezettjeik bemutatására és a díjak átadására ünnepélyes keretek között, az Országos Tehetségnapon kerül sor (várhatóan 2015. március 28-án) Budapesten. A díjazott és a további, a bírálók által magas színvonalúnak ítélt pályázatokat megjelentetik a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács honlapján és hírlevelében is. A díjazott intézményeket és felfedezettjeiket széles körben bemutatjuk a médiában. A nyertes fiatalokkal (törvényes képviselőjükkel) a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége szerződést köt. Az ösztöndíjat a pályázatban megjelölt fiatal tehetségének kibontakoztatása érdekében (az ajánló intézménnyel egyetértésben) kell felhasználni. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2015. szeptember 30-ig minimum egyoldalas, képes beszámolóban kér tájékoztatást arról, hogy az elnyert összeg milyen módon járult hozzá a díjazottak fejlődéséhez.

Az online pályázati űrlap elérhető.