2014.10.07. kedd
Nyomtatás

Fülemüle tehetségkutató informatikaverseny 2015.

„Én így tanítanám az informatikát.”

Ötödik alkalommal került meghirdetésre a Fülemüle Országos Informatika Verseny, melyre most is várják határon túli magyar fiatalok jelentkezését.

Előzmények

A verseny kiíróinak a hallássérült fiatalok integrált oktatását megkönnyítő alternatív pedagógiai módszerek fejlesztése, kipróbálása és közzététele terén közösen elért eredményeit 2010-ben a Tempus Közalapítvány a Hálózati tanulási díjjal jutalmazta. Az elismeréssel járó támogatást a Fülemüle hálózat tagjai egy országos informatikai verseny kiírására, ezen belül a versenyen eredményesen szereplő tanulók díjazására fordították, hagyományteremtő céllal.

A verseny céljai
 • az informatikában, információ gyűjtésében és rendszerezésében tehetséges diákok számára lehetőséget teremteni az országos szintű megmérettetésre,

 • ösztönözni a tanulókat szakmai információk gyűjtésére, rendszerezésére, bemutatására,

 • az iskolai tehetséggondozás hatékonyságának növelése a motivációs háttér biztosítása révén,

 • pozitív módon befolyásolni a tanulók internetezési és hálózati tanulási szokásait,

 • felhívja a figyelmet a környezetvédelem és fenntartható fejlődés fontosságára.

Az információgyűjtés fő témakörei

 1. fordulóban: hardver eszközök, szoftverek, saját alkotások bemutatása

 2. fordulóban:

 • Speciális és általános iskolás kategóriákban operációs rendszerek

 • középiskolás kategóriában HTML alapjai

A választható altémakörök a kategóriák feladatsoraiban találhatóak.

Általános tudnivalók

A verseny kétfordulós egyéni verseny. Az első fordulót az iskolák rendezik meg, felhasználva a verseny honlapján közzétett versenyfeladatokat és betartva a jelen versenykiírás szabályait. A második fordulóba, az országos versenyre az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján.

A második fordulót a verseny kiírója szervezi. Kiküldi a versenyzőknek a feladatokat, értékeli a visszaküldött versenymunkákat és eredményt hirdet. A verseny lényegében az interneten, illetve elektronikus módon (elsősorban e-mail) bonyolódik.

Kategóriák

I. Általános iskolás és szakiskolás kategória
Bármely magyar nyelven beszélő, nappali rendszerű általános iskolai vagy szakiskolai oktatásban résztvevő diák jelentkezhet ebbe a kategóriába, akinek jelentkezését szülei és iskolája támogatják. (Határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek.)

II. Középiskolás kategória
Bármely magyar nyelven beszélő, nappali rendszerű közép iskolai oktatásban résztvevő diák jelentkezhet ebbe a kategóriába, akinek jelentkezését szülei és iskolája támogatják. (Határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek.)

III. Speciális kategória
Azok a sérült (nem csak hallássérült) fiatalok, akik integráltan vagy szegregáltan az általános iskola felső tagozatán vagy középiskolában tanulnak, jelentkezhetnek ebbe a kategóriába.

Ha az iskolában igény mutatkozik a versenyen való részvételre az iskola e-mailben (levélben vagy faxon) jelzi a kiírónak, hogy részt kíván venni a versenyen. Ez még nem jelent nevezést, csupán kapcsolatfelvételt a kiíróval.

A nevezés módja

Az országos versenyre - a tanulók és a tanárok igénye esetén - az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján. Határon túli fiatalok esetén bejegyzett helyi magyar közösségek, szervezetek is nevezhetik a tanulókat, ha nincs magyar nyelvű iskola.

A három versenyző pontosan kitöltött, a tanuló, a szülő és a felkészítő pedagógus által aláírt jelentkezési lapját az iskolák (magyar közösségek, szervezetek) továbbítják postai úton, vagy faxon a kiírónak. Ezzel egy időben a tanulók munkáját is beküldik e-mailben a web@egressy.info címre. A munkák beérkezését követően a válasz e-mailben a kiíró egy űrlapot küld, amelynek kitöltésével elektronikusan is meg kell adni a jelentkezési lapon megadott adatokat az elektronikus feldolgozás megkönnyítése érdekében.

Minden tanulónak a kategóriájának megfelelő feladatot kell elkészíteni!

A versenykiíró főszervező címe és e-mail címe:
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
1149 Budapest, Egressy út 71.
web@egressy.info e-mail cím:
Telefon: 220-8186

Nevezési határidő: 2015. január 10.

Nevezési díj: nincs

 

Használható szoftverek
MS Office, Open Office vagy LibreOffice prezentációkészítő programjai a feladatkiírások szerint.

Speciális kategória esetén a feladat megoldható az iskolában használt interaktív tábla szoftverrel.

Fordulók

Első (iskolai) forduló

A versenyfelhívás legkésőbb 2014. október 1-jén megjelenik a verseny honlapján, (http://www.tehetseggondozas.hu/) ahol megjelennek a verseny első (kreatív jellegű) feladatai is, valamint a jelentkezési lap.  A versenyen részt vevő tanulók megoldják a feladatot, azaz elkészítik a pályamunkáikat, amelyeket az iskola informatika tanáraiból alkotott zsűri értékel, és kiválasztja a három legjobb pályamunkát, ill. tanulót. Velük (a pályamunkákkal és a kitöltött nevezési lapokkal) nevezhet az iskola az országos versenyre. A beküldési határidő 2015. január 10.

(Ha kevesebben indulnak a versenyen, vagy a zsűri megítélése szerint a pályamunkák nem érnek el kellő színvonalat, természetesen háromnál kevesebb tanulóval is nevezhetnek.)

A beküldött pályamunkákat az országos versenybizottság kategóriánként értékeli, és az eredményeket 2015. február 7-ig megjelenteti a verseny honlapján. Közli azok névsorát, akik tovább jutottak és megoldhatják és beküldhetik a következő feladatot.

Második forduló

A továbbjutó tanulók iskolájának, a kapcsolattartó tanárnak a versenybizottság (zsűri) kiküldi a következő feladatot, legkésőbb 2015. február 7-ig. A feladat megoldását 2015. március 7-ig az iskola beküldi a feladat megoldását a kiírónak e-mailben, amelyet a kiíró visszaigazol.

A feladatok értékelését a kiíró által megbízott országos versenybizottság végzi.

A határidőkön túl érkező munkákat a versenybizottság nem fogadja el.

Eredményhirdetés

Az  eredményhirdetés a Géniusz Tehetségnapok keretében 2015. április 9-én zajlik. A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon színháztermében (1142 Budapest, Rákospatak u. 101.).

Az eredmények közzétételének módja

A verseny eredményei a verseny honlapján megtekinthetők lesznek az eredményhirdetéssel egy időben.

A második fordulóba jutó tanulók legjobb bemutatóit közzétesszük a http://www.tehetseggondozas.hu/ honlapon, a Fülemüle informatika verseny menüpont alatt.

A verseny főszervezője

Gál Tamás
1149 Budapest, Egressy út 71.
web@egressy.info
telefon: 220-8186

A verseny kiírói

 • Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola

 • PC World

 • Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete

 • Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet

 • Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon

 • Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete

A verseny támogatói

 • PC World

 • Novell Magyarország

 • Viacom Informatikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Kapcsolódó anyagok

Feladatok - általános iskola és szakiskola (517KB)

Feladatok - középiskola (516KB)

Feladatok - speciális kategória (510KB)

Jelentkezési lap (16KB)