2013.11.16. szombat
Nyomtatás

Fülemüle tehetségkutató informatikaverseny 2013-2014

A budapesti Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Fülemüle tehetségkutató informatikaversenyt szervez a 2013/2014. tanévben az „Én így tanítanám az informatikát” címmel.

Most minden általános iskolai, középiskolai és szakiskolai oktatásban részt vevő tanuló megmutathatja, hogy milyen informatikaórát szeretne! Határon túli magyar fiatalok jelentkezését is várják!

A verseny célja:

 • az informatikában, információgyűjtésében és rendszerezésében tehetséges diákok számára lehetőséget teremteni az országos szintű megmérettetésre,
 • ösztönözni a tanulókat szakmai információk gyűjtésére, rendszerezésére, bemutatására,
 • növelni az iskolai tehetséggondozás hatékonyságát a motivációs háttér biztosítása révén,
 • pozitív módon befolyásolni a tanulók internetezési és hálózati tanulási szokásait,
 • felhívni a figyelmet a környezetvédelem és fenntartható fejlődés fontosságára.

Az információgyűjtés fő témakörei
1. fordulóban: nyílt forráskódú szoftverek használata
2. fordulóban: ökológia, fenntartható fejlődés

A választható altémakörök és az ajánlott források a kategóriák feladatsoraiban találhatóak.

Általános tudnivalók

A verseny kétfordulós egyéni verseny. Az első fordulót az iskolák rendezik meg, felhasználva a verseny honlapján közzétett versenyfeladatokat és betartva a jelen versenykiírás szabályait. A második fordulóba, az országos versenyre az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján.

A második fordulót a verseny kiírója, az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola szervezi. Kiküldi a versenyzőknek a feladatokat, értékeli a visszaküldött versenymunkákat és eredményt hirdet. A verseny lényegében az interneten, illetve elektronikus módon (elsősorban e-mail) bonyolódik.

Kategóriák

I. Általános iskolás és szakiskolás kategória: Bármely magyar nyelven beszélő, nappali rendszerű általános iskolai vagy szakiskolai oktatásban résztvevő diák jelentkezhet ebbe a kategóriába, akinek jelentkezését szülei és iskolája támogatják. (Határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek.)

II. Középiskolás kategória: Bármely magyar nyelven beszélő, nappali rendszerű közép iskolai oktatásban résztvevő diák jelentkezhet ebbe a kategóriába, akinek jelentkezését szülei és iskolája támogatják. (Határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek.)

III. Speciális kategória: Azok a sérült (nem csak hallássérült) fiatalok, akik integráltan vagy szegregáltan az általános iskola felső tagozatán vagy középiskolában tanulnak, jelentkezhetnek ebbe a kategóriába.

Ha az iskolában igény mutatkozik a versenyen való részvételre az iskola e-mailben (levélben vagy faxon) jelzi a kiírónak, az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolának, hogy részt kíván venni a versenyen. Ez még nem jelent nevezést, csupán kapcsolatfelvételt a kiíróval.

A nevezés módja

Az országos versenyre - a tanulók és a tanárok igénye esetén - az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján. Határon túli fiatalok esetén bejegyzett helyi magyar közösségek, szervezetek is nevezhetik a tanulókat, ha nincs magyar nyelvű iskola.

A három versenyző pontosan kitöltött, a tanuló, a szülő és a felkészítő pedagógus által aláírt jelentkezési lapját az iskolák (magyar közösségek, szervezetek) továbbítják postai úton, vagy faxon a verseny kiírójának, az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolának. Ezzel egy időben a tanulók munkáját is beküldik e-mailben a web@egressy.info címre. A munkák beérkezését követően a válasz e-mailben a kiíró küld egy űrlapot, amelynek kitöltésével elektronikusan is meg kell adni a jelentkezési lapon megadott adatokat az elektronikus feldolgozás megkönnyítése érdekében.

Minden tanulónak a kategóriájának megfelelő feladatot kell elkészítenie!

A versenykiíró főszervező címe és e-mail címe:
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
cím: 1149 Budapest, Egressy út 71.
e-mail cím: web@egressy.info
Telefon: 220-8186

Nevezési határidő: 2014. január 17.

Nevezési díj: nincs

Használható szoftverek
MS Office, Open Office vagy LibreOffice prezentációkészítő programjai a feladatkiírások szerint.

Speciális kategória esetén a feladat megoldható az iskolában használt interaktívtábla-szoftverrel.

Fordulók

Első (iskolai) forduló

A versenyfelhívás legkésőbb 2013. október 21-én megjelenik a verseny honlapjánahol megjelennek a verseny első (kreatív jellegű) feladatai is, valamint a jelentkezési lap.  A versenyen részt vevő tanulók megoldják a feladatot, azaz elkészítik a pályamunkáikat, amelyeket az iskola informatikatanáraiból alkotott zsűri értékel és kiválasztja a három legjobb pályamunkát, ill. tanulót. Velük (a pályamunkákkal és a kitöltött nevezési lapokkal) nevezhet az iskola az országos versenyre. A beküldési határidő 2014. január 17.

(Ha kevesebben indulnak a versenyen, vagy a zsűri megítélése szerint a pályamunkák nem érnek el kellő színvonalat, természetesen háromnál kevesebb tanulóval is nevezhetnek.)

A beküldött pályamunkákat az országos versenybizottság kategóriánként értékeli és az eredményeket 2014. február 10-ig megjelenteti a verseny honlapján. Közli azok névsorát, akik továbbjutottak, így megoldhatják és beküldhetik a következő feladatot.

Második forduló

A továbbjutó tanulók iskolájának, a kapcsolattartó tanárnak a versenybizottság (zsűri) kiküldi a következő feladatot, legkésőbb 2014. február 10-ig. A feladat megoldását 2014. március 7-ig az iskola beküldi a verseny kiírójának, az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolának e-mailben, amelyet a kiíró visszaigazol.

A feladatok értékelését a kiíró által megbízott országos versenybizottság végzi.

A határidőkön túl érkező munkákat a versenybizottság nem fogadja el.

Eredményhirdetés

Az  eredményhirdetés a Géniusz Tehetségnapok keretében 2014 április 3-án zajlik a Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon színháztermében (1142 Budapest, Rákospatak u. 101.).

Az eredmények közzétételének módja

A verseny eredményei a verseny honlapján megtekinthetők lesznek az eredményhirdetéssel egy időben.

A második fordulóba jutó tanulók legjobb bemutatóit közzéteszik a www.tehetseggondozas.hu honlapon, a Fülemüle informatikaverseny menüpont alatt.

A verseny főszervezője

Gál Tamás
cím: 1149 Budapest, Egressy út 71.
e-mail cím: web@egressy.info
Telefon: 220-8186

A verseny kiírói 

 • Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola,
 • Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete,
 • Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet,
 • Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon,
 • Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete. 

A verseny támogatói

 • PC World
 • Novell Magyarország
 • Viacom Informatikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 

Kapcsolódó anyagok

Fülemüle versenykiírás (668KB)